Praha Jeruzalém

Pravicový blok si podle posledního průzkumu udržuje nad levicí náskok, nicméně bez Libermana je stále bez většiny.

Od: Arutz Sheva, 13.8.2019 13:53

Nový průzkum sice ukazuje, že Likud pravděpodobně vyhraje letošní zářijové volby do Knessetu, stále ale neexistuje jasná varianta pro vytvoření vlády.

Nový průzkum provedený agenturou Midgam, který si zadaly a v úterý zveřejnily Channel 12, ukazuje, že by Likud získal 30 křesel, o pět méně, než v dubnu, ale stále více než jeho soupeř středo-levá Blue & White, u nichž se předpokládá pokles z 35 křesel na pouhých 29.

Podle průzkumu by strana Yamina – dříve známá jako Spojená pravice – získala 11 křesel, stejně jako Spojené arabské strany, které měly v dubnu 10 křesel. Frakce, ze kterých vznikla Yamina mají v současné době 5 křesel.

Druhá největší pravicová strana Yidrael Beytenu Avidgora Libermana by poskočila a navýšila z pěti na 10 křesel, zatímco haredi strany by dohromady jedno křeslo ztratily – United Torah by získala 8 křesel a Shas 7.

Na levo by společná kandidátka stran Labour party a Gesher získala sedm křesel, což je nárůst o jeden mandát oproti současným šesti křeselům Labor party. Demokratická unie tvořená krajně levicovou stranou Meretz a Izraelskou demokratickou stranou Ehuda Baraka, by získala také 7 křesel. Meretz má v současnosti v Knessetu 4 křesla.

Zatímco by tedy pravicovo – náboženský blok získal jasnou většinu 66 křesel, vůči 54 levicovo – arabskému bloku, Yisrael Beytenu slíbila, že zablokuje vytvoření úzké pravicové vlády. To ponechává pravicovému bloku pouhých 56 křesel a 5 mu jich k nejtěsnější většině chybí.

Výsledky úterního průzkumu jsou téměř totožné s výsledky předchozího průzkumu Midgam, zveřejněného minulé pondělí. Jediným rozdílem v rozdělování křesel je navýšení o jedno křeslo pro United Torah, ze sedmi na osm a tomu odpovídající pokles o jedno křeslo pro Demokratický tábor, z osmi na sedm.

Dvě menší pravicové strany Zehut a Otzma Yehudit si tento týden sice polepšily, přesto však zůstávají pod minimální hranicí 3,25%.

V minulém týdnu by podle Midgam získaly obě strany po 2,0% hlasů, zatímco v úterním průzkumu Zehut poskočil na 2,9% a Otzma na 2,7%.

14.08.2019 06:24 Daniel Žingor86Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova