Praha Jeruzalém

„Izrael ví, jak se bránit a jak zasáhnout své nepřátele,“ prohlásil Netanjahu poté, co Hizballáh obvinil Izrael, že do Libanonu vyslal „sebevražedný dron“.

Od: World Israel News, 27. srpna 2019

„Právě teď jsme svědky, jak nepřátelská průzkumná letadla porušují libanonský vzdušný prostor nad jiholibanonským Marjeyounem a přilehlými vesnicemi,“ informovala v úterý oficiální zpravodajská agentura National News Agency (NNA).

Zpráva přišla poté, co izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že vůdci Hizballáhu Hassanu Nasralláhovi a šéfovi íránských elitních jednotek Al-Quds Qassemu Soleimanimu „doporučuje relax“.

Šéf Hizballáhu varoval Izrael, že jeho teroristická organizace „připravuje bezprostřední reakci na útok dvou izraelských bezpilotních letounů na předměstí Bejrútu“, uvedla NNA.

„On (Nasrallah) dobře ví, že Izrael ví, jak se bránit a jak zasáhnout své nepřátele,“ odpověděl Netanjahu v úterý.

„Chci to říct jemu a chci to říct libanonskému státu, který tuto organizaci, která usiluje o naše zničení, chrání,“ prohlásil Netanjahu, „a také to říkám Qassemu Soleimanimu: Buďte opatrní ve svých slovech a buďte ještě opatrnější v tom, co děláte.“

Uprostřed této slovní války mluvčí UNIFIL, mírových jednotek v jižním Libanonu, NNA řekl, že „situace v regionu je klidná“, což ukazuje na to, že tyto síly pracují, „aby zajistily, že nedojde k žádnému incidentu, či neporozumění, které by mohly ohrozit zastavení nepřátelství.“

Nasrallah obvinil, že Izrael provedl „sebevražedný útok dronů na cíle na jižním předměstí Bejrútu“, řekl, že se jedná o první „útok“ svého druhu od roku 2006, kdy Izrael a Hizballáh vedly Druhou libanonskou válku. Hizballáh, podle těchto informací, vydal prohlášení, že v dronu, který dopadl v blízkosti pevnosti Hizballáhu – propagandistické kanceláře této teroristické skupiny v libanonském hlavním městě, byly nalezeny výbušniny.

„Uděláme vše pro to, abychom těmto útokům zabránili,“ uvedl Nasrallah ve svém projevu v médiích. „Čas, kdy se mohla izraelská letadla zjevit a bombardovat Libanon, je pryč,“ slíbil.

28.08.2019 05:51 Daniel Žingor173Zdroj: World Israel News

Klíčová slova