Praha Jeruzalém

IDF zveřejnila zprávu dokumentující íránské úsilí vybudovat arzenálu řízených střel této libanonské teroristické organizace.

Od: Arutz Sheva, 29.8.2019 16:44

Několik dní poté, co proběkly útoky dronů, přičítané Izraeli, na síť staveb, které Hizballáh údajně využíval k výrobě raket, zveřejnila IDF podrobnosti o íránském projektu řízených střel.

Podle čtvrtečních zpráv IDF byl projekt přesných raket poprvé spuštěn před šesti lety po íránských transferech raket do Libanonu přes Sýrii.

„V letech 2013–2015, pod záštitou syrské občanské války, začal Írán přepravovat přesné řízené střely z Íránu, přes Sýrii, do teroristické organizace Hizballáh v Libanonu,“ tvrdí IDF.

Izrael tvrdí, že úsilí Íránu a Hizballáhu o vybudování zásob přesně řízených střel bylo z velké části zmařeno „útoky připisovanými Izraeli“, přičemž se IDF vyhýbala převzetí odpovědnosti za údery, ale zdůraznila, že „se Hizballáhu přesně naváděné rakety nepodařilo získat“.

Po roce 2016 Írán a Hizballáh přesunuli svou strategii z přepravy celých přesně naváděných střel na přeměnu stávajících raket na libanonské půdě.

Plán měl podle zprávy IDF propašovat komponenty řízeného navádění z Íránu do Libanonu, aby tady byly obyčejné rakety z Centra pro vědecký výzkum SARS v Sýrii přeměny na přesně řízené střely.

Aby byla přeměna „statistických“ raket na přesné řízené střely zrealizována, zřídil Hizballáh v Libanonu, včetně Bejrútu továrny. Velitel libanonského sboru Quds Force Muhammad Hussein-Zada Hejazi na projekt dohlížel. Velel mu Qassem Suleimani – náčelník íránských Quds Force.

Írán údajně, za účelem výroby přesně naváděných střel, vytvořil pozemní, vzdušné a námořní trasy pro přenos materiálu k jednotkám Hizballáhu v Libanonu.

Pozemní „osy“ procházely oficiálními hraničními přechody podél syrsko-libanonské hranice, vzdušné „osy“ využívaly civilní lety na beirutské letiště Rafiq Hariri a námořní „osy“ spoléhaly na přístav v Bejrútu.

Neúspěch Íránu a Hizballáhu vybudovat v letech 2016 až 2018 přesně řízený raketový arzenál vedl k vybudování specializovaných zařízení pro jejich přeměnu přímo v Libanonu – tak se měla posílit kapacita raketové výroby Hizballáhu.

30.08.2019 08:40 Daniel Žingor285Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova