Praha Jeruzalém

V šokujícím oznámení rezignoval klíčový architekt „dohody století“.

Autor: Gary Willig, 5.9.2019 18:10

Americký zvláštní vyslanec na Blízkém východě Jason Greenblatt ve čtvrtek rezignoval.

Greenblatt byl jedním z klíčových architektů dlouho očekávaného mírového plánu Trumpovy administrativy, nazvaného „dohoda století“.

Ve své pozici zůstane ještě několik týdnů, dokud Trumpova váda neodhalí podrobnosti mírového plánu, který se očekává krátce po izraelských volbách – tedy po 17. září.

Ve svém oznámení Bílý dům uvedl, že Greenblatt původně zamýšlel sloužit jako zvláštní vyslanec po dobu dvou let, ale kvůli neustálému zpožďování zavádění mírového plánu zůstal déle.

Greenblatt ve čtvrtek řekl, že je „neuvěřitelně vděčný za to, že byl součástí týmu, který vypracoval vizi míru. Tato vize má potenciál výrazně zlepšit životy milionů Izraelců, Palestinců a dalších obyvatel žijících v regionu.“

Dále uvedl, že se těší na návrat ke své rodině v New Jersey.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na rezignaci Greenblatta řekl: „Rád bych poděkoval Jasonovi Greenblattovi za jeho práci pro mír a bezpečnost a za pravdu o Izraeli, kterou hlásal navzdory všem, kdo ho očerňují.“

Americký prezident Donald Trump Greenblattovi za jeho službu poděkoval.

„Po téměř 3 letech v mé administrativě Jason Greenblatt odchází, aby pracoval v soukromém sektoru. Jason byl loajální a skvělý přítel a fantastický právník,“ řekl Trump.

„Jeho vydanost Izraeli a hledání míru mezi Izraelem a Palestinci nebude zapomenuta. Bude nám chybět. Děkuji Jasone!“

Švagr prezidenta Trumpa Jared Kushner, jeho asistent Avi Berkowitz a velvyslanec USA v Izraeli David Friedman budou v práci na americkém mírovém plánu pokračovat. Větší roli při Greenblattově nepřítomnosti převezme Berkowitz.

06.09.2019 06:33 Daniel Žingor151Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova