Praha Jeruzalém

Předseda PA odmítá tlak na zastavení finanční pomoci teroristům a jejich rodinám.

Autor: Dalit Halevi, 10.9.2019 5:27

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v pondělí znovu tvrdě kritizoval izraelskou vládu za to, že kvůli pravidelným měsíčním platbám, které posílá rodinám teroristů, kompenzuje zasílané daňové výběry.

Abbás řekl, že kroky Izraele, vycházejí z tvrzení, že jsou tyto prostředky ve skutečnosti převedeny na „zločince a teroristy“.

Řekl, že PA postoj Izraele zcela odmítá a zdůraznil: „Nikdy nebudeme souhlasit se s těmito škrty, protože „shaheeds“ (mučedníci) jsou pro nás tím nejposvátnějším a stejně tak naši zranění, naši vězni jsou pro nás také tím nejposvátnějším, nevzdáme se jich.“

„Uspějeme a dosáhneme nezávislého palestinského státu, jehož hlavním městem je východní Jeruzalém, navzdory všem těm, kteří stojí proti tomu, a navzdory těm, kteří odmítají uplatňovat mezinárodní právo. Nikdy s nimi nebudeme spolupracovat,“ uzavřel Abbás.

V únoru se Izrael rozhodl kompenzovat daňové výběry zasílané PA o platby teroristům, které jim PA pravidelně zasílá. Toto rozhodnutí znamenalo, že bude srážet přibližně 10 milionů dolarů z příjmů přibližně 190 milionů USD měsíčně, které Izrael jménem PA vybírá.

Abbás později několikrát zopakoval, že od Izraele nepřijme žádné částečné platby daňových převodů a také zdůraznil, že neukončí finanční podporu rodin teroristů uvězněných nebo zabitých Izraelem.

Od té doby se Izrael několikrát pokusil převést tyto prostředky na PA, ta peníze pokaždé odmítla.

Minulý měsíc však PA přijala od Izraele částečnou platbu ve výši více než půl miliardy dolarů.

11.09.2019 06:06 Daniel Žingor125Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova