Praha Jeruzalém

BAGHDÁD (Reuters) – Irácký premiér Adel Abdul Mahdi obvinil Izrael z toho, že stojí za útoky na postavení íránských milicí v Iráku, Bagdád poprvé obvinil Izrael takto přímo, informovala v pondělí Al Jazeera.

Úterý 1. října 2019 20:06

„Vyšetřování zaměřené na pozice lidových mobilizačních sil ukazuje, že za tím stojí Izrael,“ citovala Al Jazeera Abdula Mahdiho.

Šíitské milice, známé jako lidové síly mobilizace, opakovaně z náletů dronů na jejich základny a skladiště zbraní obvinily Izrael, včetně nejméně dvou incidentů, při nichž byli zabiti teroristé. Spojené státy jim poskytly leteckou podporu, říkají.

Mluvčí IDF vyjádření iráckého premiéra odmítla komentovat: „jedná se o zprávy ze zahraničních médií a my se k nim nebudeme nijak vyjadřovat“.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu však minulý měsíc naznačil možné zapojení Izraele. Izrael uvádí, že provedl stovky úderů v sousední Sýrii a některé z nich, aby Teheránu zabránil v nastolení své stálé vojenské přítomnosti, i proti íránským cílům.

Pentagon popřel, že by do útoků proti šíitským milicím v Iráku byly zapojeny americké síly.

Abdul Mahdi, který minulý týden navštívil Saúdskou Arábii, také Al Jazeeře řekl, že věří, že toto království hledá mír. Reagoval tak na zvýšené napětí mezi Rijádem a Teheránem po útoku na saúdská ropná zařízení, ze kterých Saúdská Arábie a USA obviňují Írán.

Klíčem k řešení problémů v Perském zálivu může být řešení krize v Jemenu, řekl Abdul Mahdi. Saúdská Arábie, která podporuje mezinárodně uznávanou jemenskou vládu, je zablokována ve válce proti íránsko-houthijským milicím v zemi. Írán a Saúdská Arábie jsou připraveni jednat, řekl Abdul Mahdi.

02.10.2019 05:38 Daniel Žingor210Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova