Praha Jeruzalém

V úterý vystoupil íránský prezident Hassan Rouhani na setkání Eurasijské hospodářské unie v Arménii.

Autor: Aaron Hecht, ICEJ News, 2. října 2019

Mimo jiné zde řekl, že „mezinárodní společenství musí čelit nepřátelskému a jednostrannému přístupu Ameriky přijetím konečného rozhodnutí a účinných opatření“. Tento projev přišel poté, co představitelé Trumpovy administrativy vyjádřili zájem zahájit s Íránem rozhovory, aby tak zmírnili napětí, odmítli ovšem ustoupit z požadavků, aby Írán zmírnil své agresivní chování.

Mezitím však íránští sousedé stále více hovoří o potřebě konfrontovat duchovní režim vládnoucí v Teheránu.

„Pokud svět nepodnikne důrazné a pevné kroky, aby odradil Írán, uvidíme další eskalace, které ohrožují světové zájmy. Dodávky ropy budou přerušeny a ceny ropy vyskočí na nepředstavitelně vysoká čísla, která jsme za svého života ještě neviděli,“ řekl korunní princ Saúdské Arábie Mohammed bin Salman v nedělním US zpravodajském programu 60 minut. Dodal, že upřednostňuje „politické a mírové řešení“ současné krize před vojenským.

V souvisejících zprávách exilovaná opoziční skupina Národní rada odporu Íránu (NCRI) předložila tento týden na konferenci ve Washingtonu DC podrobnosti o tom, co tvrdí, že je důkaz, že íránský nejvyšší vůdce Ajatolláh Ali Khamenei osobně nařídil útoky ze 14. září na zařízení na těžbu ropy v Saúdské Arábii. „Režim počítá s nečinností mezinárodního společenství na jeho agresi,“ říká zpráva Fox News. „Dokud bude tento režim existovat, tak se svou agresí nepřestane.“

03.10.2019 05:38 Daniel Žingor138Zdroj: ICEJ Jeruzalém

Klíčová slova