Praha Jeruzalém

Ani jedna ze stran se nezdá být dostatečně ochotná ke kompromisům při formování vlády národní jednoty.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 3. října 2019

Čtvrteční setkání mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a šéfem Izrael Beytenu Avigdorem Libermanem skončilo patem, takže víc než dva týdny po druhých parlamentních volbách za méně než šest měsíců visí ustanovení nové vlády stále ve vzduchu.

„Nebylo dosaženo žádného průlomu,“ uvádí Likud ve svém prohlášení, které následovalo po schůzce trvající méně než hodinu.

Vzhledem k tomu, že obě strany předem avizovaly, že při vyjednáváních nebudou ustupovat ze svých pozic, není žádným překvapením, že kompromisu nebylo dosaženo.

Netanjahu je pevně přesvědčen, že součástí vlády národní jednoty musí být celý pravicový blok. Ten zahrnuje i haredi (ortodoxní) a národní náboženské strany. Liberman naopak zcela odmítá zahrnutí náboženských ultraorodoxních a „mesiánských“ stran (jak nazývá Yeminu), do velké koalice. Tu si představuje pouze s Likudem, Modrou a bílou a svou vlastní osmičlennou parlamentní frakcí.

Netanjahu vyzval Libermana ke schůzce poté, co ve středu předseda Izrael Beytenu uvedl, že jeho strana předloží svůj vlastní návrh vlády národní jednoty, pokud současné rozhovory mezi Netanjahuovým Likudem a Modrou a bílou, vedenou Bennym Gantzem, nepřinesou příští týden ovoce.

Prohlášení Izrael Beytenu po schůzce uvádí, že Liberman zopakoval, že vláda národní jednoty je výzvou „za pět minut dvanáct“, protože uspořádání třetích voleb kvůli neschopnosti vytvořit novou vládní koalici „by stále nijak nezměnilo současné politické prostředí v něco smysluplnějšího.“

Tvrdil také, že formulace společného souboru základních politických pravidel vládnutí s Modrou a bílou musí předcházet diskusi o možné rotaci jednotlivých předsedů vlád.

Přesné parametry takovéto rotace jsou však velkým bodem jednání.

V rozhovoru pro veřejnou rozhlasovou stanici Kan předtím, než byl ve čtvrtek slavnostně otevřen 22. Knesset, mluvčí Knessetu Yuli Edelstein uvedl, že předseda vlády souhlasil s dočasným odstoupením, pokud by jeho právní tým nezvrátil kterékoli z obvinění, které je vůči němu v současné době generálním prokurátorem předkládáno.

„Netanjahu souhlasil s tím, že by učinil krok, který není jednoduchý – odstoupit za účelem vytvoření nové vlády,“ řekl Edelstein.

Prezident Rivlin přišel s nápadem, že by Netanjahu a vůdce Modré a bílé Gantz sloužili každý dva roky jako premiéři vlády národní jednoty, ale pokud byl Netanjahu v některém ze tří případů korupce formálně obviněn, stal by se Gantz dočasným předsedou vlády s plnými právy řádného premiéra.

Vyjednavači Likudu prohlásili, že Gantz tento návrh nepřijal kvůli nátlaku ze strany svého zástupce Yair Lapida, který měl s Gantzem dohodu o otočení předsednictví mezi nimi, pokud by Modrá a bílá byla schopna vytvořit vládu sama.

04.10.2019 07:51 Daniel Žingor205Zdroj: World Israel News

Klíčová slova