Praha Jeruzalém

Předseda vlády Netanjahu tvrdě zkritizoval tureckou invazi do severní Sýrie a varoval Turecko před etnickými čistkami Kurdů.

Od: Arutz Sheva, 10.10.2019 17:11

Premiér Benjamin Netanjahu odsoudil invazi Turecka do severní Sýrie a varoval ve čtvrtek turecké síly před etnickými čistkami syrských Kurdů.

„Izrael důrazně odsuzuje tureckou invazi do kurdských oblastí v Sýrii a varuje před etnickým čistkami Kurdů ze strany Turecka a jeho zástupců,“ uvedl Netanjahu ve svém prohlášení.

Izraelský premiér také syrským Kurdům nabídl humanitární pomoc.

„Izrael je připraven rozšířit svou humanitární pomoc i na statečný kurdský lid.“

Prohlášení přichází den poté, co Turecko ve středu zahájilo rozsáhlou operaci v severní Sýrii.

Turecká armáda údajně zacílila na kurdské milice a zasáhla cíle podél syrské hranice s Tureckem, od Semalky na východě, poblíž irácké hranice, až po Ras-Al-Ain ve střední Sýrii.

Poté, co se USA stáhly ze severní Sýrie a otevřely dveře turecké invazi, tvrdí Turecko, že svými leteckými údery a dělostřelectvem zasáhlo 181 kurdských cílů napříč severní Sýrií.

Netanjahuovo odsouzení Turecka nezmiňuje rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnout se ze severní Sýrie ani telefonický hovor Trumpa s tureckým prezidentem Recepem Erdoganem, který dal tento týden turecké invazi zelenou.

Trump ve středu řekl, že USA turecký útok„nepodporují“ a dodal, že Bílý dům „dal Turecku jasně najevo, že je tato operace špatný nápad“.

„Turecko se zavázalo chránit civilisty, chránit náboženské menšiny včetně křesťanů a zajistit, aby nedošlo k žádné humanitární krizi, a my tento jejich závazek bereme vážně.“

11.10.2019 05:48 Daniel Žingor329Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova