Praha Jeruzalém

USA po tureckém útoku na Kurdy v Sýrii zvyšují ceny oceli a ukončují jednání o dohodě za 100 miliard dolarů.

Od: Arutz Sheva, 14.10.2019 23:22

Americký prezident Donald Trump podepíše výkonný příkaz ukládající Turecku sankce za jeho invazi do severní Sýrie, oznámil Bílý dům v pondělí.

Oficiální prohlášení prezidenta Trumpa je toto:

Brzy vydám výkonný příkaz pověřující uvalením sankcí proti současným a bývalým představitelům turecké vlády a všem osobám, které se podílejí na destabilizujících akcích Turecka v severovýchodní Sýrii. Stejně tak se ceny oceli zvýší až o 50 procent, což je úroveň před jejím květnovýn snížením. Spojené státy také okamžitě zastaví jednání vedená ministerstvem obchodu ohledně obchodní dohody s Tureckem za 100 miliard dolarů.

Tento příkaz Spojeným státům umožní uvalit další silné sankce na ty, kteří se mohou podílet na závažném porušování lidských práv, bránit příměří, bránit vysídleným osobám v návratu domů, násilně repatriovat uprchlíky nebo ohrožovat mír, bezpečnost nebo stabilitu v Sýrii. Tento příkaz bude mít řadu dopadů, včetně finančních sankcí, blokování majetku a zákazu vstupu do Spojených států.

Od mého prvního dne v úřadu Trumpova vláda neúnavně pracovala na zachování bezpečnosti Spojených států a jejích občanů. Spojené státy a naši partneři osvobodili 100 procent území nezákonného kalifátu ISIS. Turecko nesmí tyto naše zisky ohrozit. Turecko musí také upřednostnit ochranu civilistů, zejména zranitelných etnických a náboženských menšin v severovýchodní Sýrii. Je nepřijatelné nepřiměřené zacílení na civilisty, ničení civilní infrastruktury a zacílení na etnické nebo náboženské menšiny. Kromě toho musí být návrat uprchlíků veden bezpečným, dobrovolným a důstojným způsobem.

Turecká vojenská ofenzíva ohrožuje civilisty a ohrožuje mír, bezpečnost a stabilitu v regionu. K prezidentu Erdoganovi jsem mluvil zcela jasně: Akce Turecka způsobuje humanitární krizi a vytváří podmínky pro možné válečné zločiny. Turecko musí zajistit bezpečnost civilistů, včetně náboženských a etnických menšin, a je nyní nebo může být v budoucnosti odpovědné za pokračující zadržování teroristů z ISIS v tomto regionu. Naneštěstí se zdá, že Turecko nezmírňuje humanitární dopady jeho invaze.

Jak jsem už řekl, stahuji zbývající vojáky USA ze severovýchodní Sýrie. Síly Spojených států porazily kalifát ISIS a americké jednotky odcházející ze Sýrie, se nyní přesunou a zůstanou v regionu, aby sledovaly situaci a zabránily opakování roku 2014, kdy zanedbaná hrozba ISIS zuřila napříč Sýrií a Irákem. V Tanf Garrison v jižní Sýrii zůstane malá jednotka sil Spojených států, která bude nadále jednat se zbytky ISIS.

Spojené státy budou agresivně používat ekonomické sankce, aby se zaměřily na ty, kdo tyto odporné činy v Sýrii umožňují, usnadňují a financují. Jsem plně připraven velmi rychle zničit turecké hospodářství, pokud budou turečtí vůdci pokračovat v této nebezpečné a ničivé cestě.

15.10.2019 05:59 Daniel Žingor132Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova