Praha Jeruzalém

Na letišti Ben Guriona bylo možné vidět nové oficiální letadlo premiéra a prezidenta.

Od: Arutz Sheva, 27.10.2019 16:04

Letadlo, které má sloužit jako izraelské „Air Force One“, bylo v neděli spatřeno v části Izraelské letecké průmyslové zóny. Novinář Ynet Itay Bluementhal informoval, že horní část letadla byla namalovaná modře a spodní část bíle. Na ocase letadla je obří Davidova hvězda a na jeho těle jsou napsána slova „Stát Izrael“.

Toto letadlo bude sloužit prezidentovi a předsedovi vlády.

Boeing 767 se brzy podrobí zkušebnímu letu. Letadlo není nové – bylo postaveno před 19 lety.

Letadlo přiletělo do Izraele v červenci 2016, po mnoha letech služby v australské letecké společnosti Qantas.

Náklady na letadlo se odhadují na 600 milionů NIS (170 milionů USD). Podle Channel 12 News letadlo, aby mohlo sloužit prezidentovi a předsedovi vlády na jejich oficiálních cestách do zahraničí, prošlo speciální rekonstrukcí, upgradem a úpravami, .

Mimo jiné byly nainstalovány prvky pokročilé letadlové ochrany proti kybernetickým útokům a raketám. Za kabinou v přídi se nachází premiérsko-prezidentský apartmán. Hned vedle je ložnice s toaletou a sprchou a dobře vybavená kuchyň.

Dole je meeting room určená pro konání schůzek a konzultací. Kousek od ní potom vojensko-válečná místnost vybavená šifrovanými satelitními komunikačními systémy. Letadlo má místa pro doprovod a novináře, kteří si budou během letu moci mimo jiné užívat internetových služeb a počítačového vybavení.

28.10.2019 05:40 Daniel Žingor188Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova