Praha Jeruzalém

Kurdští bojovníci tvrdí, že byl při společné americko-kurdské operaci zabit i mluvčí ISIS Abu Hassan al-Muhajir.

Autor: Elad Benari, 28.10.2019 4:06

V neděli potvrdil představitel SDF, že byl, při společné operaci amerických speciálních jednotek a bojovníků kurdských syrských demokratických sil (SDF), zabit mluvčí Islámského státu.

Mazloum Kobani Abdi na Twitteru oznámil, že na mluvčího Abu Hassan al-Muhajira bylo zaútočeno v obci Ein al Baat.

Smrt Al-Muhajira potvrdily také kurdské jednotky YPG.

Zprávy o smrti mluvčího ISIS přišly jen několik hodin poté, co americký prezident Donald Trump potvrdil smrt vůdce Abu Bakra al-Bagdadiho, a poskytl podrobné informace o operaci, při níž byl zabit.

Al-Muhajir byl na mluvčího ISIS povýšen v roce 2016 poté, co byl při americkém leteckém úderu v syrském městě Aleppo zabit předchozí mluvčí, Abu Mohammad al-Adnani.

V posledních letech přicházely k Bagdádího osudu rozporuplné zprávy. Před rokem bylo oznámeno, že je sice stále naživu, ale zranění a špatné zdraví ho přinutily vzdát se kontroly nad touto teroristickou skupinou.

V roce 2017 Rusko tvrdilo, že by vůdce ISIS mohl být mezi skupinou, která byla zasažena ruským leteckým útokem jižně od Raqqa, což bylo de facto hlavní město ISIS v Sýrii.

Američtí představitelé ovšem ohledně zpráv o Bagdádího smrti zůstali skeptičtí. Bývalý ministr obrany USA Jim Mattis v červenci 2017 uvedl, že předpokládá, že je Bagdádí stále naživu.

28.10.2019 06:24 Daniel Žingor138Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova