Praha Jeruzalém

Trump odtajnil fotografii psa zraněného v operaci, při níž byl zabit Abu Bakr al-Bagdádí.

Autor: Ben Ariel, 29.10.2019 01:35

Americký prezident Donald Trump v pondělí odtajnil fotografii psa, který byl součástí americké víkendové operace, jež vyústila v zabití vůdce Islámského státu (ISIS) Abú Bakra al-Bagdádiho.

Při pronásledování Bagdádího v tunelu utrpěl tento pes blíže nespecifikovaná zranění.

„Odtajnili jsme fotku tohoto úžasného psa (jméno odtajněno nebylo), který odvedl tak skvělou práci při dopadení a zabití vůdce ISIS Abú Bakra al-Bagdádího!“ Tweetoval Trump.

Podle CNN se předpokládá, že byl pes do tunelu poslán v obavě, že má Bagdadí na sobě sebevražednou vestu. Tu na sobě Bagdádí skutečně měl a odpálil ji, čímž zabil sebe a tři své děti.

Pes je součástí jednotek Delta Force. Šéf náčelníků štábů společných operací Mark Milley v pondělí na tiskové konferenci v Pentagonu odmítl psa uvést jménem a řekl, že „tento vojenský pracovní pes odvedl ohromnou službu, stejně jako všichni ostatní, kteří pracovali na svých postech“.

Stav psa popsal jako „lehce zraněného a plně se zotavujícího, který je stále ve hře, a že se spolu se svým psovodem vrátil do služby“.

CNN uvedly, že toto není poprvé, kdy se americké ozbrojené síly v operacích zaměřených na dopadení teroristů, spolehly na psa. V roce 2011 se pes Cairo zúčastnil akce vedoucí k zabití vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina. Cairo  tehdy zajišťoval oblast v objektu, kde bin Ládin pobýval, a kde vstupovaly jednotky SEAL.

29.10.2019 06:16 Daniel Žingor313Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova