Praha Jeruzalém

Evropská unie naléhavě žádá Írán, aby zanechal činností, které porušují jeho závazky vyplývající z jaderné dohody z roku 2015.

Autor: Elad Benari, 6.11.2019 6:06

Poté, co Írán oznámil, že v podzemní továrně Fordow obnoví obohacování uranu, vyjádřila Evropská unie své obavy.

„Jsme znepokojeni dnešním oznámením prezidenta Rouhaniho o dalším snižování závazků Íránu v rámci JCPOA,“ řekla podle AFP mluvčí EU Maja Kocijancic.

„Vyzýváme Írán, aby zanechal všech činností, které jsou v rozporu s jeho závazky v rámci JCPOA, a zdržel se jakýchkoli dalších opatření, která by podkopávala zachování a plné naplnění jaderné dohody,“ dodala.

Kocijancic uvedla, že se EU k dohodě i nadále zavázala, ale varovala, že její naplnění závisí na „plném dodržování“ ze strany Íránu.

„Vysoká představitelka EU Federica Mogherini se nedávno vyjádřila, že je stále obtížnější udržet JCPOA v platnosti,“ dodala.

Její vyjádření přišla poté, co íránský prezident Hassan Rouhani prohlásil, že Írán od středy, v továrně na obohacování paliva Fordow poblíž města Qom, započíná rychlé vstřikování plynu. Celkem bude plynným uranem injektováno 1044 odstředivek.

V úterý také Írán oznámil, že v jaderném zařízení Fordow už obohacuje uran na 5%, čímž došlo k dalšímu porušení jaderné dohody z roku 2015.

Americký prezident Donald Trump od této dohody z roku 2015 odstoupil loni v květnu. Od té doby jeho administrativa vystupňovala sankce vůči Islámské republice.

V reakci na stažení USA z této jaderné dohody a na uvalení sankcí, Írán postupně odstupuje od jednotlivých závazků vyplývajících z ní.

Tři evropské strany této jaderné dohody – Francie, Británie a Německo – se ji spolu s diplomatickou službou EU pokoušely i přes americké sankce udržet při životě.

Šéf íránské atomové agentury nedávno obvinil Evropu z toho, že sama odstoupila ze svých závazků a její porušené sliby ponechávají Islámské republice jen malou možnost volby.

Ministři zahraničních věcí EU budou o jaderné krizi a zvýšeném napětí v Zálivu diskutovat na pravidelném zasedání v Bruselu v pondělí, avšak podle AFP se k tomuto neočekává žádné rozhodnutí ani formální prohlášení.

06.11.2019 06:30 Daniel Žingor101Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova