Praha Jeruzalém

Vysoce postavený zdroj současných politických jednání uvádí, že je propast mezi Modrou a bílou a Likudem, zejména pokud jde o právní situaci kolem premiéra, nepřekonatelná.

Od: Arutz Sheva, 5.11.2019 8:53

Izrael Hayom citují vysoce postavený zdroj současných politických jednání, který uvedl, že v současné situaci – zejména po výsleších vládních mluvčích a reakcích, které minulý týden v obou táborech tyto výslechy vyvolaly – jsou rozdíly v pozicích mezi stranami příliš velké a nepřekonatelné. Podle tohoto zdroje není šance na vytvoření vlády národní jednoty.

Zdroj uvádí, že hlavní překážkou bránící sestavení vlády národní jednoty jsou právní problémy předsedy vlády. Řekl, že Modrá a bílá během několika týdnů očekává rozhodnutí generálního prokurátora obvinit Netanjahua. Pokud jde o Modrou a bílou, i když by se generální prokurátor Mendelblit rozhodl proti obvinění z úplatkářství, i jakékoli jiné obvinění zablokuje možnost vytvoření vlády s Netanjahuem.

Na druhou stranu chce, podle tohoto zdroje, Netanjahu pokračovat jako předseda vlády i po případném vznesení obvinění a nemá v úmyslu opustit svou pozici předčasně.

„Vláda národní jednoty je mrtvá a Izrael je na cestě ke třetím volbám,“ uvedl zdroj.

Nicméně souběžně se předsedkyně Nové pravice Ayelet Shakedová pokouší najít cestu, která by přivedla předsedu Yisrael Beytenu Avigdora Libermana zpět k pravicovému bloku a bylo tak umožněno vytvoření pravicové vlády.

V pondělí se Shakedová s Libermanem setkala a měla s ním velmi dlouhý rozhovor. Poté se setkala i s předsedou Jednoty Tóry a judaismu Yaakovem Litzmanem a předsedou Degel Hatorah Moshe Gafnim.

Setkání se zaměřila na hledání kompromisu v otázkách vztahu náboženství a státu, zejména pak na návrh zákona (o výkonu vojenské služby pro ortodoxní Židy), který by všem zúčastněným stranám umožnil sedět ve společně vládě, jak tomu bylo po většinu období předchozího Knessetu.

Obě strany jsou ochotny naslouchat, ale je obtížné dosáhnout kompromisu. Libermanova strana má zájem na tom, aby návrhem tohoto zákona posílila, zatímco ortodoxní náboženské strany se snaží zabránit tomu, aby byl zákon formulován příliš ostře.

07.11.2019 09:03 Daniel Žingor199Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova