Praha Jeruzalém

Samolepky ve tvaru žlutých hvězd, které nacisté přiměli Židy nosit během holocaustu, byly vylepeny na různých židovských místech v Dánsku a ve Švédsku.

Od: Arutz Sheva a JTA, 11.11.2019 3:42

Na výročí Křišťálové noci byly na několika židovských místech v Dánsku a ve Švédsku vylepeny samolepky ve tvaru žlutých hvězd, které nacisté donutili Židy nosit během holocaustu, informovala JTA v neděli.

V Dánsku byly samolepky nalezeny v sobotu na poštovní schránce Elly a Henrika Chievitze, židovského páru ze Silkeborgu, města ležícího 150 mil západně od Kodaně, a v domě další židovské rodiny v oblasti Kodaně.

Vandalové navíc znesvětili více než 80 hrobů na židovském hřbitově v západo-dánském městě Randers.

Podle JTA byly ve Švédsku stejné samolepky nalezeny v židovské kavárně Bajit poblíž synagogy Adat Jeshurun ​​a také ve Velké synagoze ve Stockholmu.

V židovských budovách v Helsingborgu ve Švédsku, kde byla počátkem tohoto roku těžce pobodána židovská žena, a také v Norrkopingu byly v sobotu, k 81. výročí pogromů v Německu a Rakousku, které započaly rozsáhlé násilí nacistů proti Židům, vylepeny tyto samolepky.

Podle JTA považují úřady ve Švédsku a Dánsku samolepky za projevy antisemitské nenávisti.

Prezident světového židovského kongresu Ronald S. Lauder na řadu útoků důrazně reagoval.

„Už přece není dál možné, aby byl kdokoli, Žid nebo nežid, takto šokován bezcitnými upomínkami, které se proti našim komunitám ve Skandinávii a jinde v Evropě o minulém Šabatu rozpoutaly. A tím, že je antisemitismus stále živý a přímo u našich dveří. Už roky nám čmárali po zdech a dnes, 81 let od Křišťálové noci, to vzplálo ještě silněji. Nastal čas na vědomé a cílené činy,“ uvedl Lauder ve svém prohlášení. „Evropa se musí probudit a chránit své židovské občany.“

„Jsme povzbuzeni obnovenou demonstrací síly mezi našimi přáteli v Evropské unii, kteří se zavázali bojovat proti epidemii antisemitismu, která tento kontinent zaplavila, ale slova slibů nestačí. Vlády musí jasně promluvit a projevit činy, nikoli slova,“ pokračoval.

„Musíme se proti těmto hrozbám spojit a to znamená navýšit zdroje. Naše židovské instituce, včetně synagog a center, musí mít policejní ochranu. Pachatelé antisemitských útoků musí být stíháni a trestáni v plném rozsahu, který zákony umožňují, včetně těch, kteří své trestné činy provádějí online. Digitální sféra vyžaduje okamžitý zvýšený dohled. Neonacistická ideologie – taková, která lidi podněcuje k nenávisti a vandalizaci židovských domů žlutými hvězdami – musí být zakázána. Dokud nebudou tyto kroky učiněny, nemůžeme skutečně říci, že s metlou antisemitismu reálně bojujeme,“ řekl Lauder.

Vládní statistiky zveřejněné minulý týden zjistily, že počet antisemitských zločinů z nenávisti zaznamenaných ve Švédsku v loňském roce vzrostl na rekordní maximum, což je o 53% více než v roce 2016.

Město Malmö v posledních letech zažilo několik antisemitských útoků, včetně útoku proti místní synagoze.

Při velké protiizraelské demonstraci v roce 2015 bylo v Malmö slyšet výzvy k „zabíjeí Židů“ a písně vychvalující útoky nožem na nevinné Izraelce.

11.11.2019 06:52 Daniel Žingor304Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova