Praha Jeruzalém

V projevu k výročí úmrtí Jásira Arafata vyzval předseda PA k „osvobození Palestiny“.

Autor: Dalit Halevi, 12.11.2019 4:04

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v pondělí přednesl projev k 15. výročí úmrtí zakladatele Fatahu a bývalého předsedy PA Jásira Arafata.

Abbás řekl, že „základní principy Arafata jsou základními principy palestinského lidu a nikdo je nemůže popřít, vzdát se jich nebo je ignorovat, ale Palestinci se jich budou držet, dokud nebude Palestina osvobozena.“

„Ti, kdo útočí na Izrael, nejsou teroristé ani zločinci a Palestinská samospráva se jich ani jejich rodin nezřekne,“ prohlásil.

Abbás se také zabýval otázkou voleb do Palestinské samosprávy. „Volby se musí konat současně v pásmu Gazy i ve východním Jeruzalémě. To je podmínka, bez níž se neuskuteční. Náš sen je nezávislý palestinský stát, sebeurčení a návrat do všech míst Judeje a Samaří.“

Arafat zemřel ve vojenské nemocnici poblíž Paříže ve věku 75 let v listopadu 2004 poté, co ho v jeho sídle v Ramalláhu zachvátily bolesti žaludku.

PA v minulosti z „atentátu“ na svého bývalého vůdce obvinila Izrael. V roce 2015 uzavřeli francouzští soudci vyšetřování s tím, že byl Arafat zavražděn, ovšem nevznesli žádná obvinění.

12.11.2019 05:04 Daniel Žingor119Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News