Praha Jeruzalém

Baha Abu al-Ata, terorista islámského džihádu, který vedl v Gaze brigády Al Quds, stál za mnoha nedávnými raketovými útoky.

Od: Arutz Sheva, 12.11.2019 7:39

V úterý brzy ráno provedly izraelské síly cílenou operaci, která zlikvidovala Baha Abú al-Atu, hlavu Islámského džihádu v Gaze.

Ale kdo byl Abu Al-Ata, a proč byl vybrán jako cíl izraelského útoku?

42letý vůdce briád Al Quds Islámského džihádu v Gaze byl považován za jednoho z nejradikálnějších místních teroristů – a to i v rámci Islámského džihádu – Abu Al-Ata byl považován za novou nastupující sílu této pobřežní enklávy ovládané Hamasem. Částečně to bylo také kvůli jeho úzkým vazbám s Teheránem, částečně kvůli poklesu popularity Hamasu v Gaze.

Pod dohledem Abu Al-Aty se Islámský džihád v Gaze zavázal získat pro své útoky na jih – a dokonce i na centrální Izrael – rakety s dlouhým doletem.

Řada z letošních raketových útoků na Izrael byla přičítána brigádám Al Quds Islámského džihádu a Abu al-Atovi osobně.

Krátce po operaci, při které byl zabit Abú Al-Atu i se svou manželkou, uvedla IDF, že byl terorista Islámského džihádu zodpovědný za stovky teroristických útoků a dodala, že další útoky z jeho strany bezprostředně hrozily.

„Al Ata byl přímo zodpovědný za stovky teroristických útoků proti izraelským civilistům a vojákům. Bezprostředně hrozil jeho další útok.“

Spolu s raketovými útoky byl Abu al-Ata také zodpovědný za řadu dalších teroristických útoků proti izraelským cílům, včetně útoků sniperů na izraelské vojáky a použití dronů vyzbrojených výbušnými zařízeními.

IDF věří, že Abu al-Ata byl v posledních 12 měsících osobně zodpovědný za plánování a organizaci většiny všech teroristických útoků na Izrael.

V předchozích letech vedl Abu al-Ata osobně nejdůležitější z útoků na Izrael, včetně fatálního útoku z roku 2008, při kterém čtyři teroristé přeběhli na izraelské území a zabili dva Izraelce v palivovém skladu Nahal Oz.

Izrael o likvidaci Abu al-Ata usiloval po léta. Už v listopadu 2012 se ho IDF pokusila při operaci Obranný pilíř zabít, když zaútočila na budovu, o níž se zpravodajci domnívali, že se tam schovává.

Ihned po jeho likvidaci byly z pásma Gazy na Izrael odpáleny rakety a rozezněly se sirény v jižním a středním Izraeli.

Premiér Benjamin Netanjahu, který také působí jako ministr obrany, úder povolil.

„Vrchní velitel Islámského džihádu v Gaze Baha Abu al-Ata se v noci stal cílem našeho útoku. V posledních měsících byl zodpovědný za mnoho teroristických útoků a odpálení raket na Izraelský stát a měl v úmyslu provést další útoky,“ uvedl v úterý ráno úřad předsedy vlády.

„Akce IDF byla doporučena náčelníkem generálního štábu IDF a ředitelem Shin Bet a byla schválena předsedou vlády a ministrem obrany poté, co byla předložena a schválena bezpečnostním kabinetem.“

12.11.2019 15:53 Daniel Žingor280Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova