Praha Jeruzalém

Netanjahu mluvil s Trumpem o Pompeoově prohlášení o židovských komunitách v Judeji a Samaří.

Autor: Nitsan Keidar, 19.11.2019 00:06

V pondělí večer, po prohlášení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, že USA již nepovažují, zakládání židovských komunit v Judeji a Samaří v rozporu s mezinárodním právem, telefonoval premiér Benjamin Netanjahu s prezidentem USA Donaldem Trumpem.

Netanjahu poděkoval prezidentovi Trumpovi a řekl mu, že napravil historickou nespravedlnost a že někdo musel říct tuto jednoduchou pravdu a to, že on udělal, stejně jako uznal Golanské výšiny a přemístil americkou ambasádu do Jeruzaléma.

„Nejsme v cizí zemi, toto je naše vlast více než 3000 let. Důvod, proč se nazýváme „Židé“, je ten, že jsme přišli odtud, z Judeje. To nijak nebrání ve vyjednáváních, naopak – podporuje to mír, protože skutečný mír není možné vybudovat na lži,“ řekl Netanjahu.

Pompeo dříve řekl, že americká vláda nepovažuje židovské komunity v Judeji a Samaří za porušení mezinárodního práva.

„Trumpova administrativa obrací postoj Obamovy administrativy k izraelským osadám. Veřejná prohlášení Spojených států o aktivitách v oblasti vypořádání na Západním břehu Jordánu jsou po celá desetiletí nekonzistentní,“ uvedl na tiskové konferenci.

„V roce 1978 Carterova administrativa kategoricky dospěla k závěru, že izraelské zřízování civilních osad je v rozporu s mezinárodním právem. V roce 1981 však prezident Reagan s těmito závěry nesouhlasil a prohlásil, že nevěří, že jsou tyto osady ze své podstaty nezákonné. Následná vláda uvedla, že by nekontrolovaná osídlovací činnost mohla být překážkou míru, ale moudře a uvážlivě uznala, že zůstávání na legálních pozicích nepředstavuje ohrožení míru,“ vysvětlil Pompeo.

Pompeovo oznámení přichází mimo jiné na pozadí rozhodnutí EU nařídit členským státům označovat výrobky z Judeje a Samaří, Golanských výšin a východního Jeruzaléma, což Američané odsoudili.

Politický zdroj v pondělí večer uvedl, že Netanjahu v posledních měsících hovořil s americkou vládou ohledně otázky změny jejich politiky vůči Judeji a Samaří. Zdroj uvedl, že toto rozhodnutí bylo učiněno také v koordinaci s Radou národní bezpečnosti, generálním prokurátorem a jeho týmem, který se zabývá záležitostmi mezinárodního práva.

19.11.2019 06:55 Daniel Žingor231Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova