Praha Jeruzalém

Po oznámení USA, že již nepovažuje izraelské komunity v Judeji a Samaří za nezákonné svolává Liga arabských států „naléhavé setkání“.

Autor: Elad Benari, 21.11.2019 4:14

Liga arabských států ve středu oznámila, že se v pondělí uskuteční naléhavé setkání, aby projednala oznámení USA, že již nepovažuje izraelské komunity v Judeji a Samaří za nezákonné.

Hossam Zaki, zástupce generálního tajemníka tohoto pan-arabského orgánu, uvedl, že několik jejich členů podpořilo žádost Palestinské samosprávy o svolání ministerské rady, uvádí AFP.

Stálý zástupce PA v Lize arabských států odsoudil změnu pozice Washingtonu – oznámenou v pondělí americkým ministrem zahraničí Mikeem Pompeem – a označil ji za „nezákonnou“.

Káhirská část Ligy arabských států uvedla, že americký posun znamená „extrémně nepříznivý vývoj“.

Palestinská samospráva byla po Pompeově prohlášení pobouřena.

Nabil Abu Rudeineh, oficiální mluvčí předsedy PA Mahmúda Abbáse, prohlásil, že prohlášení „je nulitní a neplatné, naprosto ho odsuzuje a je zcela v rozporu s mezinárodním právem, mezinárodními rezolucemi, které odmítají osadnictví a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, zejména pak s rezolucí 2334.“

Abu Rudeineh „zdůraznil, že americká administrativa není kvalifikována ani oprávněna zrušit usnesení o mezinárodní legitimitě a nemá právo udělovat izraelským osadám žádnou legitimitu.“

Po Pompeově oznámení svolal Abbás na úterý palestinské vedení k mimořádné schůzi.

Oficiální tisková agentura PA Wafa následně uvedla, že palestinské arabské instituce přezkoumají prohlášení USA a učiní rozhodnutí o eskalaci lidového odporu proti pokusům o odstranění „palestinského problému“.

21.11.2019 06:38 Daniel Žingor288Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova