Praha Jeruzalém

Svatý stolec nezmiňuje přímo Pompeovo prohlášení, ale říká, že by „nedávná rozhodnutí mohla ohrozit izraelsko-palestinský mírový proces“.

Autor: Ben Ariel, 21.11.2019 6:23

Vatikán ve středu vystoupil proti rozhodnutí Spojených států přestat považovat izraelské komunity v Judsku a Samaří za nezákonné.

Svatý stolec, aniž by jmenoval USA, ve svém prohlášení citovaném agenturou AFP uvedl, že „nedávná rozhodnutí… riskují další oslabení izraelsko-palestinského mírového procesu a již tak křehké regionální stability“.

„Svatý stolec znovu opakuje svůj postoj – tedy dva státy pro dva národy, jako jediný způsob, jak dosáhnout úplného řešení tohoto letitého konfliktu,“ uvedl Vatikán.

V pondělí státní tajemník USA Mike Pompeo oznámil, že izraelské komunity v Judeji a Samaří „nejsou samy o sobě v rozporu s mezinárodním právem“, a neporušují tedy rezoluce Rady bezpečnosti OSN prohlašující, že jsou „osady“ nezákonné.

Změna politiky staví USA do střetu s prakticky celým zbytkem mezinárodního společenství a v úterý přišla kritika ze strany Evropské unie, OSN i Ligy arabských států.

Proti americkému rozhodnutí se postavily také Egypt a Jordánsko, dvě arabské země, které podepsaly mírové dohody s Izraelem.

Svatý stolec uvedl, že podporuje právo Izraele žít v míru a bezpečí v rámci hranic, které uznává mezinárodní společenství, a podpořil „stejné právo, které náleží palestinskému lidu, které musí být uznáno, respektováno a implementováno“.

Papež František, který ve středu před návštěvou Japonska dorazil do Thajska, se touto otázkou přímo nezabýval, uvedla AFP.

V minulosti však papež o izraelsko-palestinském arabském konfliktu již hovořil. V loňském roce vyzval k realizaci „dvoustátního řešení“ a k vyřešení desetiletí starého konfliktu.

Vatikán uznal „Palestinu“ jako stát v roce 2013. V roce 2017 Palestinská samospráva otevřela ve Vatikánu své „velvyslanectví“. K tomu došlo poté, co nabyla účinnosti dohoda mezi Svatým stolcem a PA o zřízení „velvyslanectví“.

21.11.2019 06:58 Daniel Žingor158Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova