Praha Jeruzalém

Ministr: Rozhodnutí o zákonnosti izraelských komunit v Judeji a Samaří je správné a v nejlepším zájmu obou stran.

Autor: Elad Benari, 28.11.2019 00:57

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo plně stojí za nově oznámeným právním výkladem Bílého domu ohledně izraelských komunit v Judeji a Samaří.

V rozhovoru pro Israel Hayom, který bude zveřejněn v pátek v plném rozsahu, Pompeo uvedl, že toto oznámení bylo součástí úsilí administrativy o nastolení míru v regionu a nepředjímá status dotčného území.

„Domníváme se, že rozhodnutí, které bylo učiněno ohledně umožnění legálnosti osad, které nejsou samy o sobě protiprávní, je správné a zároveň je v nejlepším zájmu bezpečnostní situace Izraele, jakož i situace mezi Izraelem a palestinským lidem,“ uvedl ministr zahraničí.

Znovu zopakoval svůj názor, že nebylo správné považovat izraelské osady podle mezinárodního práva za ilegální jen proto, že se jednalo o osady, ačkoli konkrétní osídlení mohou být podle skutkových okolností daného případu nezákonná.

Nijak však nekomentoval, zda by tento krok mohl připravit cestu pro izraelskou anexi některých oblastí Judeje a Samaří.

„Jde o změnu právní analýzy více než o cokoli jiného. Jak dobře víte, povstávaly názory, že k částem sporných oblastí, kde měl Izrael své osady a kde rozhodovaly izraelské soudy, je tato vláda legální, a k některým jiným, že je nezákonná. To, co je nekonzistentní, je názor těch, kdo se domnívají, že mezinárodní právo vyžaduje, aby každé osídlení bylo o počátku nezákonným pouze z důvodu, že je osídlením. Naše prohlášení se vymezuje v tom smyslu, že to není samo o sobě nezákonné, že tu existují jiné mechanismy, jak to vyřešit, a to zejména politickou dohodou, které je v konečném důsledku třeba dosáhnout,“ uvedl Pompeo.

Toto rozhodnutí, pokračoval, bylo oznámeno po dlouhém a pečlivém procesu příprav na ministerstvu zahraničí a je primárně míněno jako prostředek k tomu, aby byl dlouhodobý mírový proces životaschopnější a méně právní.

„Tento výsledek je dobrý z pohledu zahraniční politiky, protože si myslíme, že vytvoří prostor pro politické řešení problémů, které tento region tak dlouho trápily, domníváme se, že nebude existovat nějaké soudní rozhodnutí, nějaké rozhodnutí mezinárodního soudu nebo nějaké právní analýzy k dosažení tohoto výsledku, ale spíše politické řešení situace,“ řekl Pompeo.

Na otázku, zda by mohla tato změna vést k různým diplomatickým scénářům, vyjádřil naději, že budou podmínky brzy zralé pro odhalení mírového plánu Trumpovy administrativy.

„S ohledem na práci, která byla ve Spojených státech odvedena, doufáme, že nebude trvat dlouho, než tuto vizi světu představíme… A doufáme, že (Izraelci a Palestinci) uvidí, že stejně, jak se domníváme my, že tato vize poskytuje plán pro efektivní komunikaci a v konečném důsledku k tomu, co je v nejlepším zájmu všech, a to je mírové vyřešení tohoto letitého konfliktu,“ řekl ministr pro Israel Hayom.

Pompeovo oznámení bylo v Izraeli přivítáno, ale v arabském světě vyvolalo rozruch.

Nabil Abu Rudeineh, oficiální mluvčí Palestinské samosprávy, prohlásil, že Pompeovo prohlášení „je nulitní, neplatné, odsuzuje ho a je zcela v rozporu s mezinárodním právem, rezolucemi mezinárodního práva, které osady odmítají, a rezolucemi Rady bezpečnosti, zejména s rezolucí 2334.“

Začátkem tohoto týdne ministři Ligy arabských států toto oznámení odmítli a označili ho za „nespravedlivě zaujaté a nepřijatelné“.

28.11.2019 05:15 Daniel Žingor100Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova