Praha Jeruzalém

Předseda PA tvrdě odmítl oznámení Trumpovy administrativy o zákonnosti izraelských komunit v Judeji a Samaří.

Autor: Elad Benari, 28.11.2019 6:15

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ve středu odmítl prohlášení Trumpovy administrativy, že již nepovažují izraelské osady v Judeji a Samaří za porušení mezinárodního práva.

„Takováto protiprávní prohlášení a rozhodnutí Spojených států jen posilují izraelskou vládu v pokračování její okupace a expanzi jejích osídlovacích aktivit a dálších zločinů,“ uvedl Abbás ve svém sdělení k Mezinárodnímu dni solidarity OSN s Palestinci, uvádí zpravodajská agentura Xinhua.

V prohlášení, které přečetl stálý pozorovatel PA při OSN Rijád Mansour, označil Abbás americké rozhodnutí za porušení mezinárodního práva, což dokazuje, že Spojené státy nejsou „kvalifikovány být čestným zprostředkovatelem“ v otázce palestinsko-izraelských sporů, a vyjádřil uznání za odmítnutí tohoto prohlášení mezinárodním společenstvím.

Naléhavě vyzval svět, aby „neuznal nezákonnou situaci vytvořenou nezákonnou politikou a jednáním Izraele v okupované Palestině, včetně východního Jeruzaléma, a aby neposkytoval jakokoli pomoc nebo asistenci, která by umožnila udržení a zakořenění této situace“.

Palestinci se budou i nadále angažovat v úsilí směřujícím k prosazování vlády mezinárodního práva, a to i prostřednictvím budování národních institucí, šíření kultury míru a posilováním svého lidu, řekl Abbás.

Abbásovo poselství bylo doručeno na zasedání Výboru OSN pro výkon nezcizitelných práv palestinského lidu za účelem dodržení Mezinárodního dne solidarity s palestinským lidem.

Mezinárodní den solidarity s palestinským lidem byl vytvořen Valným shromážděním OSN v roce 1977. Je využíván k tomu, aby byl kritizován Izrael a byly schváleny protiizraelsky zaujaté rezoluce.

Americké oznámení o změně politiky vůči Judeji a Samaří bylo v Izraeli přivítáno, ale v arabském světě vyvolalo rozruch.

Nabil Abu Rudeineh, oficiální mluvčí Palestinské samosprávy, prohlásil, že Pompeovo prohlášení „je nulitní, neplatné, odsuzuje ho a je zcela v rozporu s mezinárodním právem, rezolucemi mezinárodního práva, které osady odmítají, a rezolucemi Rady bezpečnosti, zejména s rezolucí 2334.“

Začátkem tohoto týdne ministři Ligy arabských států toto oznámení odmítli a označili ho za „nespravedlivě zaujaté a nepřijatelné“.

28.11.2019 06:08 Daniel Žingor122Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova