Praha Jeruzalém

Ministr veřejné bezpečnosti vydal příkaz omezující činnost představitele PA Adnana Ghaitha.

Autor: Nitsan Keidar, 10.12.19 00:06

Ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan vydal v pondělí večer příkaz omezující činnost Adnana Ghaitha, který je Palestinskou samosprávou definován jako „guvernér Jeruzaléma“.

V pondělí večer byl Ghaith přiveden na policejní ředitelství Jeruzalémské policie, kde mu byl příkaz omezující jeho činnost předán.

Příkaz je první svého druhu, který omezuje Ghaithovy osobní aktivity a na rozdíl od předchozích neomezuje nebo nezakazuje pořádání akcí, jak tomu bylo dosud. Příkaz je precedentní a zaměřuje se na jednotlivce z důvodu jeho role a jednání jménem Palestinské samosprávy na území Státu Izrael a zakazuje mu jednat jménem PA nebo být PA financován.

Ghaith se podílel na pořádání různých akcí a financování různých projektů, z nichž některé byly ministrem veřejné bezpečnosti zakázány a pro některé z nich jsou předmětem vyšetřování.

Mimo jiné je vyšetřováno jeho zapojení do případu únosu izraelského občana Issama Aqela, který byl Palestinskou samosprávou unesen a po dlouhou dobu na základě obvinění z prodeje půdy Židům nelegálně zadržován. Aqel byl nakonec po americké intervenci propuštěn.

Ministr Erdan objasnil: „Budu i nadále rozhodně jednat proti každému, kdo by se snažil zpochybnit naši suverenitu v Jeruzalémě. Palestinská samospráva jedná všemi způsoby, aby se našeho hlavního města zmocnila a vydání tohoto mého nařízení, je dalším krokem v tomto důležitém boji.“

„V současné době prosazuji zákon, který by byl za nezákonnou činnost jménem Palestinské samosprávy na území Státu Izrael uložen pětiletý trest. Abychom odradili nepřátelské jednání proti Izraeli přímo z Jeruzaléma, musíme jednat velmi rozhodně“ řekl Erdan.

10.12.2019 07:17 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova