Praha Jeruzalém

Knesset v druhém a třetím čtení zákona schválil rozpuštění Knessetu a pořádání voleb 2. března 2020.

Autor: Elad Benari, 12.12.2019 3:22

Poté, co žádný z pověřených členů parlamentu nebyl schopen zajistit ve 21-ti denní lhůtě 61 podpisů k vytvoření nové vlády, se ve středu o půlnoci 22. Knesset oficiálně rozpustil.

Krátce po 3:00 ve čtvrtek ráno schválil Knesset i druhé a třetí čtení návrhu zákona na svoje rozpuštění a vypsání voleb do 23. Knessetu na 2. března 2020.

94 poslanců hlasovalo pro návrh zákona, nebyly žádné hlasy proti.

Plenární zasedání Knessetu nejdříve schválilo první čtení návrhu zákona, kterým se 22. Knesset rozpouští a následně návrh zákona o vypsání voleb do 23. Knessetu.

91 členů Knessetu podpořilo návrh zákona na rozpuštění Knessetu v jeho prvním čtení a to prošlo bez oponentury či zdržení se hlasování. 93 členů Knessetu podpořilo návrh zákona o vypsání voleb do 23. Knessetu a 7 bylo proti.

Návrhy poté byly postoupeny zvláštnímu výboru, který byl zřízen za účelem přípravy (voleb) k dalšímu projednání a přípravy na druhé a třetí čtení.

Poslanec Yair Lapid (Modrá a bílá) byl jedním z prvních řečníků, který o návrhu diskutoval. „Držte děti dál od televize. Tyto volby budou festivalem nenávisti, násilí a znechucení. Ujistěte se, že vaše děti nebudou v příštích třech měsících blízko televize, aby neviděly, co budou říkat jejich zvolení představitelé.“

„To, co bývalo velkou oslavou demokracie, se stalo okamžikem rozpaků tohoto místa. Tyto volby mají pouze tři důvody – úplatkářství, podvody a narušení důvěry,“ uvedl Lapid s odkazem na obvinění vznesená proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Poslanec Uri Maklev (Spojená Tóra a judaismus) uvedl, že „pokud veřejnost nechce slyšet projevy nenávisti a polarizace, ale požaduje, aby její zástupci slyšeli, jaké jsou jejich sociální požadavky, nikoli osobní výlevy jednotlivých zástupců – je tu řešení krize.“

„Jak bychom mohli akceptovat, že diskvalifikace celé veřejnosti je legitimním diskurzem? Všechno, co stojí za rozpuštěním 20., 21. a nyní 22. Knessetu, je touha svrhnout předsedu vlády. Někteří si možná chtěli politicky či v mandátech vylepšit své pozice. Nevíme, co přinesou příští volby, ale pokud změníme diskurz v tom, co veřejnost požaduje v sociálních, ekonomických nebo politických otázkách, v tom jak veřejnost požaduje znát, kdo má dostatek zkušeností a schopností vést izraelský stát, potom můžeme dojít k řešení. Jinak se vrátíme ke stejnému bodu,“ dodal.

Poslanec Yoaz Hendel (Modrá a bílá) uvedl, že se jako zákonodárce cítí odpovědný za selhání toho, že se jde potřetí k vobám.

„Stojím tu dnes a chci vám říci, že jsem za to zodpovědný, a pokud si každý ze 120 členů Knessetu řekne, že je zodpovědný, vyhneme se čtvrtým volbám,“ řekl.

„Poškodili jsme důvěru veřejnosti, izraelskou demokracii, sílu společnosti a jedeme do dalších voleb. Říkám „my“, abychom znovu a znovu jen neslyšeli výkřiky o tom, kdo je za to zodpovědný a jak moc. Nadcházející volby budou bez ideologie, nejsou tu žádná věcná politická a ekonomická témata, která by nás k těmto volbám přivedla, ani k této kampani o náboženství a státu. O čem tedy ty volby budou? O Netanjahuovi, který dnes nemá dostatek síly, aby získal imunitu,“ uzavřel Hendel.

12.12.2019 05:48 Daniel Žingor170Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova