Praha Jeruzalém

Vysoký představitel Hamasu slibil, že pokud Izrael neuvolní hraniční kontrolu mezi teroristickou enklávou a Izraelem, potom si Hamas vynutí „nová pravidla“.

Autor: Dalit Halevi, 15/12/19 00:12

Usama al-Mazini, vysoký představitel Hamasu v Gaze, uvedl, že pokud nebude zrušeno „obléhání“ Gazy, nebude Hamas váhat s vynucením nových pravidel.

Přestože v Gaze nedochází k obléhání, musí Izrael pro svou vlastní bezpečnost zajistit, aby se do enklávy pod kontrolou teroristů nedostaly žádné zbraně. Teroristé z Gazy reagují na preventivní opatření Izraele tak, že používají palivo určené k vaření a topení k výrobě výbušných a zápalných balónů, které poslají na Izrael, a zápalných bomb k útokům na vojáky a základny IDF.

K tomu, co se v Gaze 32 let od začátku první intifády, dnes děje Mazini uvedl, že Hamas od svých principů nikdy neustoupí a že jeho pevný postoj ve válkách s Izraelem zajistil neúspěch pokusů poškodit „palestinský boj“.

Mazini také zdůraznil, že „práva Palestinců“ nemohou být předmětem vyjednávání, a že americká mírová dohoda selže stejně jako ostatní, které se pokoušely o „normalizaci“ vztahů s Izraelem.

Pokud jde o vojenské křídlo Hamasu – brigád Izz ad-Din al-Qassam – Mazini řekl: „Zbabělý nepřítel rozumí pouze jazyku síly a ničemu jinému než jazyku zbraně, takže s ním mluvíme jazykem, kterému rozumí. Shromáždíme svou sílu a budeme pokračovat v útocích, s vámi a vašimi bratry, kteří tu dnes sedí ve společné operační místnosti.“

Mazini také slíbil, že dojde k propuštění vězňů Palestinské samosprávy a vězňů bezpečnostních složek Gazy, a dodal, že Hamas pracuje na zajištění „práva na návrat“ pro každého „uprchlíka“ Palestinské samosprávy.

Hamas bude i nadále odmítat jakoukoli dohodu, která by nezahrnovala návrat „uprchlíků“ nebo obsahovala ujednání o alternativní vlasti.

16.12.2019 04:57 Daniel Žingor337Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova