Praha Jeruzalém

Předseda PA říká, že naléhá na EU, aby tlačila na Izrael, aby umožnil palestinské volby ve východním Jeruzalémě.

Autor: Elad Benari, 18.12.2019 6:19

Předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v úterý uvedl, že PA naléhá na Evropskou unii, aby tlačila na Izrael, aby umožnil palestinské volby ve východním Jeruzalémě.

Abbás při zahájení schůze ústředního výboru jeho vládní strany Fatah v Ramalláhu znovu zopakoval, že pokud nebudou k volbám připuštěni Palestinci z východního Jeruzaléma, potomn nebudou ani žádné volby, uvedla Xinhua.

PA kontaktovala své přátele, včetně EU, aby tlačili na Izrael, aby v tomto městě umožnil palestinské volby, dodal.

„Čekáme na odpověď izraelské vlády a kontaktovali jsme některé z našich přátel, zejména EU, aby tlačili na Izrael, aby konání těchto voleb akceptoval tak, jak to bylo akceptováno v letech 1996, 2005 a 2006,“ uvedl Abbás.

Abbas nedávno obnovil slib uspořádat nové palestinské parlamentní volby, které se neuskutečnily od roku 2006, kdy v nich získal naprostou většinu Hamas.

Minulý týden předseda PA objasnil, že žádné volby nebudou, pokud Izrael nedovolí hlasovat palestinským Arabům žijícím ve východním Jeruzalémě.

Husajin Al-Šejch, „ministr pro občanské záležitosti“ PA, později uvedl, že PA poslala oficiální žádost Izraeli a požádala ho, aby umožnil účastnit se nadcházejících palestinských parlamentních a prezidentských voleb i palestinským obyvatelům východního Jeruzaléma.

V pondělí vedoucí kabinetu PA Mohammad Shtayyeh řekl, že PA čeká na odpověď Izraele.

Abbásův funkční období mělo skončit v roce 2009, ale protože se od té doby žádné volby nekonaly, zůstává i nadále ve funkci.

Jeho frakce Fatah minulý měsíc prohlásila, že 84-letý Abbas bude v následujících prezidentských volbách jejich „jediným kandidátem“.

18.12.2019 06:18 Daniel Žingor115Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova