Praha Jeruzalém

Hlavní žalobkyně ICC oznámila úmysl vyšetřovat izraelské „zločiny“ proti Arabům. Netanjahu: Temný den pro pravdu a spravedlnost.

Autor: Elad Benari, Kanada, 20.12.2019 18:49

Hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu (ICC) v pátek oznámila, že chce zahájit úplné vyšetřování údajných izraelských „válečných zločinů“ na územích kontrolovaných Palestinskou samosprávou (PA).

„Jsem spokojena, že existuje rozumný základ pro pokračování vyšetřování situace v Palestině,“ uvedla v prohlášení citovaném agenturou AFP státní zástupkyně ICC Fatou Bensouda.

„Stručně řečeno, jsem spokojená s tím, že válečné zločiny byly nebo jsou spáchány na Západním břehu Jordánu, včetně východního Jeruzaléma a pásma Gazy,“ dodala, aniž by uvedla pachatele údajných zločinů.

Bensouda dodala, že před otevřením vyšetřování požádala ICC, aby rozhodl o území, nad kterým má mít jurisdikci, kvůli „jedinečným a vysoce sporným právním a faktickým otázkám spojeným s touto situací“.

„Konkrétně jsem požádala o potvrzení, že „území“, nad nímž může soud vykonávat svou jurisdikci a které mohu podrobit vyšetřování, zahrnuje Západní břeh Jordánu, včetně východního Jeruzaléma a Gazy,“ uvedla.

Bensouda naléhala na soudce, aby rozhodovali o soudní příslušnosti „bez zbytečného odkladu“.

Prokurátorka však dodala, že nepožaduje od soudců žádné povolení k otevření tohoto soudního případu, protože již došlo k podání ze strany Palestinské samosprávy, která se k soudu připojila v roce 2015, a od té doby podala proti Izraeli řadu právních stížností.

Premiér Benjamin Netanjahu na rozhodnutí reagoval a uvedl, že učinilo Haagský soudní tribunál, který Izrael od jeho založení v roce 2002 odmítl uznat, „politickým nástrojem“ proti židovskému státu.

„Je to temný den pro pravdu a spravedlnost. Prokurátor ICC se rozhodl nevyloučit přímé palestinské obvinění Státu Izrael. Je to nepodložené a pobuřující rozhodnutí,“ řekl.

PA krok ICC uvítala jako „krok po lhůtě splatnosti“ po téměř pětileté době a příprav státního zástupce na válku v Gaze v roce 2014.

„Tento krok považujeme za projev, který odráží úmysl státního zastupitelství konečně zahájit vyšetřování situace v Palestině, jakmile budou uzavřena jednání senátu. Po téměř 5 letech předběžného zkoumání očekávají palestinští občané, kteří se u tohoto soudu domáhají nápravy, opatření, která budou odpovídat naléhavosti a závažnosti situace v Palestině, a správně požadují, aby byly tyto kroky neprodleně přijaty,“ uvedlo „ ministerstvo zahraničí“ PA.

„Stát Palestina se zúčastní soudního řízení, aby znovu potvrdil, že tato záležitost je jasně záležitostí mezinárodního práva. Úřad státního zástupce má jurisdikci nad okupovaným územím státu Palestina, vzhledem k tomu, že Palestina je státem, který je smluvní stranou Římského statutu, a že stát Palestiny udělil státnímu zástupci pravomoc zkoumat zločiny spáchané na jeho území,“ dodalo.

Oznámení Bensoudové přišlo několik hodin poté, co generální prokurátor Avichai Mandelblit řekl, že ICC nemá pravomoc rozhodovat o věcech v Izraeli – který není stranou Římské statutu Mezinárodního trestního soudu – protože Palestinská samospráva není státem a že bylo již dlouho předtím stanoveno, že konečný status sporných území musí být vyřešen jednáním, nikoli trestním řízením.

Začátkem tohoto měsíce státní zástupce ICC odmítl vznést obvinění vůči smrtícímu izraelskému náletu na tureckou loď Mavi Marmara z roku 2010.

22.12.2019 05:19 Daniel Žingor205Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova