Praha Jeruzalém

Ve společném úsilí o podkopání vznesení nároků Izraele napříč celou zemí, předalo Turecko Palestinské samosprávě osmanský archiv.

Od: Arutz Sheva, 1.1.2020 13:49

Ankara poskytla Palestinské samosprávě kopii osmanských archivů, aby tak podkopala vznesení nároků Izraele na území, informoval Izrael Hayom.

Archiv obsahuje desítky dokumentů katastrálního úřadu pro území kolem Osmanské říše, který vládl Izraeli v letech 1516-1917. Právníci PA již materiály archivu používají, aby podkopali vznesení nároků Izraele na území – zejména v Jeruzalémě, Judeji a Samaří.

Podle Izrael Hayom byla první úplná kopie archivu doručena „palestinským“ zástupcům v Ankaře. V březnu 2019 byla jeho část převezena do Betléma. Toto bylo zdokumentováno Centrem zpravodajkých informací a terorismu – stejně jako převoz celého archivu. Ale z nějakého důvodu – i když PA tento nástroj, který mohl otřást celým izraelským realitním trhem, obdržela – prošlo toto všechno „nepozorováno“ a nic se nestalo.

Klíčovým hráčem v této Betlémské ceremonii je Yousef Adais, představitel PA odpovědný za nadace. Ten dostal do rukou materiály související s majetkem jednotek Waqf v Betlémě a Jeruzalémě.

Nyní se právníci z arabských čtvrtí Jeruzaléma na tento archiv pravidelně obracejí, aby tu našli požadované informace. Tyto dokumenty jim pomáhají v právních bitvách, okolo uplatňování nároků na spoustu nemovitostí – většinou v oblasti Jeruzaléma. Jedním z nejjasnějších příkladů je majetek a pozemky ve Starém městě, o něž spolu Židé a Arabové bojují.

Nejznámější z tohoto je Náměstí Západní zdi, kde kdysi bylo sousedství Mughrabi, a které Izrael evakuoval, aby vytvořil prostory pro modlitby. Toto je země, kterou Izrael vyvlastnil, a není pravděpodobné, že by o ni nějakou právní cestou přišel, ale propaganda zapojená do předkládání těchto dokumentů může Izrael vystavit trapným situacím.

Soudce Musa Shakarneh, předseda Zemského úřadu PA, zpracovává rejstřík pozemků v Judeji, Samaří a Jeruzalémě. Mimo jiné za pomoci Turecka a jeho archivů z osmanské éry. V rozhovoru pro Wafa Shakarneh vysvětlil, že registrace půdy Arabů, kteří žijí v zahraničí, mu pomáhá uvádět v život jejich „právo na návrat“.

02.01.2020 07:01 Daniel Žingor865Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News