Praha Jeruzalém

Americký ministr obrany Mark Esper popřel zprávy, že se americká mezinárodní koalice bojující proti ISIS rozhodla stáhnout z Iráku.

Autor: Elad Benari, 6.1.2012 23:12

Americký ministr obrany Mark Esper v pondělí reagoval na zprávy, že se koalice vedená USA v boji proti teroristické organizaci Islámského státu (ISIS) rozhodla stáhnout z Iráku.

„Nepadlo žádné rozhodnutí o stažení se z Iráku,“ řekl.

Dříve bylo oznámeno, že amarický velitel operační skupiny v Iráku napsal Iráčanům dopis, v němž je informoval o rozhodnutí se stáhnout.

Toto americké rozhodnutí bylo podle zpráv učiněno na základě nezávazné deklarace iráckého parlamentu z neděle o stažení všech amerických jednotek ze země.

Když byl v neděli v noci prezident Donald Trump dotízán na možnost toho, že by Irák donutil americké jednotky odejít ze země, pohrozil Bagdádu sankcemi a dodal, že pokud by jeho vojska odešla, Bagdád by musel Washingtonu zaplatit náklady za vybudování letecké základny.

„Máme tam mimořádně drahou leteckou základnu. Její výstavba stála miliardy dolarů – dávno před tím, než jsem nastoupil. Neodejdeme odsud, dokud nám za to nezaplatí,“ zdůraznil.

Trump řekl, že pokud Irák požádá americké síly, aby odešly, a nebylo by to provedeno přátelsky, „uložíme jim sankce, jaké nikdy předtím neviděli – takové, že íránské sankce budou vedle toho vypadat poněkud mírně.“

07.01.2020 04:36 Daniel Žingor122Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova