Praha Jeruzalém
https://youtu.be/cFd-6FYjTA8

Pentagon: Írán vypustil více než tucet balistických raket proti americkým silám v Iráku. Írán říká, že jde o pomstu za Soleimaniho smrt.

Autor: Elad Benari, 8.1.2020 4:53

Írán v úterý večer odpálil na Irák proti americkým vojenským a koaličním silám víc než tucet balistických raket, potvrdil Pentagon.

„Je jasné, že tyto rakety byly odpáleny z Íránu a zaměřily se na nejméně dvě irácké vojenské základny amerického a koaličního vojenského personál v Al-Assadu a Irbilu,“ uvádí prohlášení.

„Pracujeme na počátečním vyhodnocení poškození z bitvy. V posledních dnech a v reakci na íránské hrozby a akce přijalo Ministerstvo obrany veškerá opatření k zajištění ochrany našich zaměstnanců a partnerů. Tyto základny jsou, kvůli náznakům, že íránský režim plánoval napadnout naše síly a zájmy v regionu, ve vysoké pohotovosti,“ uvádí prohlášení Pentagonu.

„Při hodnocení situace a naší reakce, přijmeme veškerá nezbytná opatření k ochraně a obraně amerického personálu, našich partnerů a spojenců v regionu.“

Íránská státní televize uvedla, že Teherán na leteckou základnu Ain Assad, kde jsou umístěny americké jednotky v Iráku, vypustil „desítky“ raket typu země-země.

Státní televize popsala útok jako pomstu Teheránu za zabití generála Qassema Soleimaniho, velitele Íránských revolučních gard.

Televize uvedla, že se operace jmenuje „Mučedník Soleimani“ a dodala, že se jí zúčastnila i letecká divize gardy, která řídí íránský raketový program.

Libanonský kanál Al-Mayadeen, který podřízen Hizballáhu, hlásil, že bylo na základnu vystřeleno šest raket.

Revoluční gardy varovaly Spojené státy a jejich spojence v této oblasti před reakcí na tento raketový útok. Vyhrožovali, že „pokud budou američtí spojenci USA využiti k útokům proti Teheránu, budou napadeni.“

Americký představitel Ministerstva obrany citovaný LA Timessaid uvedl, že Írán odpálil dohromady 15 raket, z nichž 11 zasáhlo své cíle a čtyři během letu selhaly.

Dosud nebyly při útoku zaznamenány žádné zprávy o amerických obětech, uvedl tento představitel, který nebyl oprávněn mluvit na záznam.

Deset raket zasáhlo leteckou základnu al-Assad v irácké západní provincii Anbar. Americký radar sledoval rakety v průběhu celého jejich letu a v důsledku toho se personál základny dokázal před útokem skrýt. USA se nepokusily rakety sestřelit, uvedl tento představitel.

Jedna raketa zasáhla kombinované společné operační středisko v Irbilu, kde USA cvičí irácké kurdské bojovníky a provozuje tam velké středisko řízení letového provozu pokrývající severní Irák a části Sýrie.

Představitel uvedl, že americké hlavní velení ví o zprávách o iráckých obětech v Irbilu, ty ovšem zůstávají nepotvrzené.

Bílý dům v úterý v noci uvedl: „Víme o zprávách o útocích na americké základny v Iráku. Prezident byl informován a situaci pečlivě sleduje a konzultuje se svým týmem národní bezpečnosti.“

Trump íránský útok komentoval na Twitteru a napsal: „Všechno je v pořádku! Írán odpálil rakety na dvě vojenské základny v Iráku. Právě vyhodnocujeme oběti a škody, ke kterým došlo. Zatím je to dobré! Máme zdaleka nejsilnější a nejlépe vybavenou armáda kdekoli na světě! Zítra ráno učiním prohlášení.“

Letecká základna Ain Assad se nachází v irácké západní provincii Anbar. Poprvé ji americké síly použily po invazi vedené USA v roce 2003, kdy byl zadržen bývalý irácký vůdce a diktátor Saddám Husajn. Později tam byly americké jednotky rozmístěné uprostřed bojů proti Islámskému státu (ISIS).

Íránský útok následoval pár dní po vzájemných hrozbách mezi USA a Íránem po Soleimaniho smrti.

Soleimaniho nástupce, brigádní generál Esmail Ghaani, vyhrožoval Američanům jen pár hodin po leteckém útoku, který zabil Soleimaniho, a řekl: „Jen trochu trpělivosti a uvidíte těla amerických vojáků po celém Středním východě.“

V sobotu Trump pohrozil, že pokud Islámská republika zasáhne Američany nebo americká aktiva, zaútočí na 52 íránských míst, včetně těch, která jsou důležitá pro íránskou kulturu.

V neděli Trump svou hrozbu vystupňoval, když řekl, že kulturní místa v Íránu jsou vhodná k odvetným opatřením.

„Oni tedy mohou zabíjet naše lidi. Mohou mučit a mrzačit naše lidi. Mohou používat nástražné bomby na silnicích a vyhazovat naše lidi do povětří. A my se nesmíme dotknout jejich kulturních míst? Takto to nefunguje,“ řekl novinářům.

V pondělí na Trumpovy hrozby zareagoval íránský prezident Hassan Rouhani a řekl, že by nikdo neměl ohrožovat jeho zemi.

08.01.2020 04:50 Daniel Žingor266Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova