Praha Jeruzalém

Bílý dům uvedl, že Trump a Netanjahu spolu, den poté, co Írán zaútočil na americké cíle v Iráku, diskutovali kritická témata.

Autor: Elad Benari, 9.1.2020 1:58

Americký prezident Donald Trump ve středu hovořil s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem, uvedl ve svém prohlášení Bílý dům.

O rozhovoru bylo poskytnuto jen málo podrobností – pouze s výrokem, že: „Oba vedoucí představitelé diskutovali o kritických bilaterálních a regionálních otázkách.“

Tato konverzace navázala na nedávné regionální napětí s Íránem a konala se jeden den poté, co Írán vypálil více než tucet balistických raket proti americkým vojenským a koaličním silám v Iráku. Tento útok byl, podle něj, odvetou za likvidaci nejvyššího generála Qassema Soleimaniho ze strany USA.

V průběhu středy se Trump ve svém projevu k národu k tomuto íránskému raketovému útoku vyjádřil.

„Všichni naši vojáci jsou v bezpečí,“ řekl a zdůraznil, že při těchto útocích nedošlo k žádným americkým obětem.

Netanjahu na konferenci na Koheletském fóru v Jeruzalémě varoval, že pokud Írán zaútočí na Izrael, Izrael odpoví „zdrcujícím úderem“.

Íránské revoluční gardy (IRGC) v úterý večer varovaly, že pokud USA odpoví na raketový útok v Iráku, zasáhnou nejen USA, ale i americké spojence – včetně Izraele.

09.01.2020 05:28 Daniel Žingor162Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova