Praha Jeruzalém

Premiér varoval, že pokud Íránská islámská republika zaútočí na Izrael, Izrael odpoví „zdrcujícím úderem“.

Od: Arutz Sheva, AFP, 8.1.2020 11:38

Při vzrůstajícím regionální napětí poté, co USA zabili nejvyššího íránského generála, varoval ve středu na konferenci na Koheletském fóru v Jeruzalémě Benjamin Netanjahu, že pokud by Írán na Izrael zaútočil, bude izraelskou odpovědí „zdrcující úder“.

„Každého, kdo na nás zaútočí, drtivě zasáhneme,“ řekl premiér ve středu v Jeruzalémě na konferenci v Koheletu poté, co Írán zahájil odvetné raketové útoky na základny amerických jednotek v Iráku.

Netanjahu označil cíl amerického dronového útoku z minulého týdne – generálmajora Qassema Soleimaniho, velitele zahraničních operací Íránskách revolučních gard – za „šéfa teroristů“.

„Qassem Soleimani byl zodpovědný za smrt nesčetných nevinných lidí, destabilizoval mnoho zemí po celá desetiletí, zaséval strach, bídu a utrpení a plánoval mnohem horší věci,“ řekl Netanjahu.

„Byl architektem a vůdcem íránské teroristické kampaně na Středním východě a ve světě.“

Izraelský premiér ocenil amerického prezidenta Donalda Trumpa za jeho „rychlé, odvážné a rozhodné konání“ při zabití Soleimaniho.

„Prezidentovi Trumpovi bychom měli poblahopřát za to, jak rychle, odvážně a rozhodně proti tomuto šéfovi teroristů konal. Ten byl architektem a vůdcem íránské kampaně krveprolití a teroru na Středním východě a po celém světě.“

„To, co zde dnes otevřeně říkám a co jsem říkal i v posledních dnech, si myslí mnoho, mnoho vůdců na Blízkém východě. Je velmi důležité říct, že Izrael stojí plně na straně Spojených států. Znovu chci zdůtaznit, co jsem řekl už mnohokrát a dnes to znovu opakuji, protože je to zvlášť důležité. Amerika nemá lepšího přítele než Izrael a Izrael nemá lepšího přítele než Spojené státy americké.“

„Na Středním východě není žádný den jako druhý. Regionální otřesy pokračují. Boj mezi extremisty a umírněnými lidmi pokračuje v nezměněné intenzitě. Na jedné straně je radikální islám vedený Íránem, který se pomocí vražedného teroru snaží uchvátit velké části této oblasti. Sevřít nás, uškrtit a zlikvidovat, protože chápou, že největší síla západní kultury je ve státě Izraele. Chápou to velmi dobře.“

„Na druhé straně je pragmatický tábor, který je ohrožován islámskými extremisty. Tento tábor dobře chápe, že bojuje o existenci, o život a za budoucnost. Stát Izrael je kotvou stability v těchto bouřlivých vodách. Výzvy, kterým čelíme, se nezmenšují – naopak. Přesto tu pevně stojíme proti těm, kteří nám usilují o život. Jsme odhodlaní a silní. Každý, kdo se nás bude snažit zaútočit, zasáhneme zdrcujícím úderem.“

Íránské revoluční gardy (IRGC) v úterý večer varovaly, že pokud USA odpoví na raketový útok v Iráku, zasáhnou nejen USA, ale i americké spojence – včetně Izraele.

„Varujeme Velkého satana, krvežíznivý a arogantní režim USA, že jakýkoli nový akt zla nebo jakákoli další agrese (vůči Íránu) bude mít zha následek ještě bolestivější a drsnější reakce,“ uvedla IRGC v prohlášení citovaném zpravodajskou agenturou Tasnim.

„Varujeme všechny spojence USA, kteří poskytli své základny jejich teroristické armádě, a kteří poskytují své území k nepřátelským a agresivním činům proti Íránské islámské republice, že na ně zaútočíme,“ uvádí jejich prohlášení.

„V žádném případě nepovažujeme sionistický (izraelský) režim v těchto zločinech za jakkoli oddělený od zločinného amerického režimu,“ uvádí dál.

Navzdory těmto hrozbám však zdroje izraelských zpravodajských služeb ve středu odhadovaly, že reakce Íránu na poslední eskalaci bude přiměřená a že Írán s největší pravděpodobností nebude cílit na Izrael.

Írán odpálil na irácké základny, na nichž jsou umístěny americké jednotky o síle zhruba 5 000 vojáků, tucet balistických raket.

Nejsou žádné zprávy, že by při těchto útocích zemřel nějaký Američan.

09.01.2020 05:20 Daniel Žingor194Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova