Praha Jeruzalém
https://youtu.be/qKnIgbPNcJI

Poté, co Revoluční gardy potvrdily sestřelení civilního letadla, požadovali Íránci rezignaci Aliho Khameneiho a křičeli „smrt Islámské republice“.

Od: Arutz Sheva, 11.1.2020 21:40

Íránci se v sobotu sešli v teheránských ulicích, aby požadovali odstoupení íránského nejvyššího vůdce Ali Khameneiho. Jde o reakci na sestřelení civilního letadla patřícího Ukraine International Airlines, krátce poté, co vzlétlo z letiště v Teheránu.

Tento čin zabil všech 176 lidí na palubě letadla – nejméně 130 z nich byli Íránci.

Demonstranti vykřikovali mimo jiné slogany jako „smrt lhářům“, „smrt Islámské republice“ a „Chameneí je vrah“. Také křičeli: „chceme svobodu“ a „pryč s prolhaným režimem“.

Videa zveřejněná na Twitteru ukazují stovky lidí, kteří před Teheránskou univerzitou Amir Kabir demonstrovali, křičeli: „Vrchní veliteli (Chamenei) rezignuj, rezignuj.“

Před tím v sobotu drželi Íránci v Teheránu smuteční hlídky a truchlili po obětech havárie.

Írán zpočátku jednoznačně popřel, že by měl s havárií cokoli společného, nicméně američtí představitelé brzy uvedli, že letadlo bylo sestřeleno Íránskými revolučními gardami.

V sobotu však Írán nakonec připustil, že udělal chybu, když letadlo letící příliš blízko k citlivým vojenským objektům a nereagujcím na varovné signály, sestřelil.

12.01.2020 06:48 Daniel Žingor130Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova