Praha Jeruzalém

IDF prezentovala vládě zjištění svých zpravodajských služeb: Írán bude mít dostatek uranu na jadernou bombu za 1 rok a raketu ji schopnou nést za dva.

Od: Arutz Sheva, 14.1.2020 18:16

V úterý ráno prezentovalo vojenské zpravodajství IDF své pravidelné zpravodajské informace politickému grémiu.

Tato prezentace byla, kvůli zabití íránského generála Qassema Soleimaniho americkým úderem v Iráku, zpožděna o týden.

Ředitelství vojenských zpravodajských služeb se domnívá, že Írán pokračuje v nastaveném tempu a je schopen do jednoho roku získat dostatek materiálu k výrobě jedné jaderné bomby. Výroba střely schopné nést takovouto bombu bude trvat další dva roky.

Na severní frontě IDF odhaduje, že Sýrie bude i nadále úrodnou půdou pro přeshraniční boje: Turecko bude nadále zabírat další území a Rusko bude pokračovat ve svém usazování se v této zemi.

Podle stejných odhadů bude muset v příštím roce Assadův režim rozhodnout o budoucnosti íránské přítomnosti v Sýrii.

Pokud jde o Libanon, politická nestabilita bude pravděpodobně v důsledku ekonomických problémů pokračovat a Hizballáh bude i nadále budovat svůj arzenál proti Izraeli. Odhaduje se, že Libanon bude rovněž muset rozhodnout o svém postoji k íránskému vlivu a budoucnosti íránského projektu přesných raket na jeho území.

Pokud jde o Gazu, hodnocení zpravodajství hovoří o přechodu ke klidu, nikoli ovšem z lásky k Izraeli, ale z pohledu ekonomických úvah ve prospěch občanů Gazy. IDF poukázala na významné zlepšení životů obyvatel daných zvýšenými dodávkami elektřiny, čisté vody, zvýšením množství dostupných léků atd.

Zpravodajská hodnocení naznačují oddělení vyjednávání o zlepšení kvality života pro Gazany a řešení otázky vězňů a pohřešovaných osob držených teroristy v Gaze. Zpráva také říká, že Hamas válku sice nechce, ale na druhou stranu nelze říct, že by byl úplně zastrašený.

15.01.2020 05:05 Daniel Žingor200Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova