Praha Jeruzalém

Proíránští povstalci Houthiové zaútočili balistickými raketami a drony na vojenský výcvikový tábor v Maribu.

Od: Arutz Sheva, 19.1.2020 3:54

V sobotu v noci zaútočili proíránští povstalci Houthiové na vojenský výcvikový tábor v jemenském městě Marib. Zabili nejméně 90 vojenských pracovníků a zranili nejméně 130 dalších, informovala Saúdská státní televize.

Al Ekhbariya s odkzem na zdroje uvedla, že byl útok proveden pomocí balistických raket a dronů.

Jemenští představitelé citovaní agenturou Associated Press uvedli, že očekávají zvýšení počtu obětí, protože do nemocnic byla převezena spousta zraněných s popáleninami. Marib leží asi 115 kilometrů východně od hlavního města Saná.

Útok na vojenský výcvikový tábor se uskutečnil v průběhu útoků saúdských vládních sil na rebelské cíle východně od Saná, poznamenala AP. Tyto útoky podle představitelů zabily nejméně 22 lidí na obou stranách.

Tyto boje signalizují eskalaci na východních předměstích hlavního města po měsících relativního klidu.

Saúdská vojenská koalice v Jemenu zasáhla 26. března 2015 s cílem obnovit vládu prezidenta Abedrabba Mansoura Hadi poté, co Houthiové a jejich spojenci zabrali velkou části země, včetně hlavního města Saná.

Už dlouho se předpokládá, že Írán plánuje využít Houthie k převzetí moci v Jemenu a klíčového strategického přístavu Aden, který kontroluje vstup do Rudého moře, stejně jako izraelského letoviska Eilat.

Írán popírá, že by Houthie podporoval, a také odmítl obvinění Saúdské Arábie, že jim Teherán poskytl balistické rakety.

19.01.2020 06:12 Daniel Žingor119Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova