Praha Jeruzalém

Ministr obrany reagoval na zprávy Trumpovy administrativy ohledně brzského zveřejnění mírového plánu. „Naše strana zůstává ostražitá.“

Od: Arutz Sheva, 23.1.2020 19:11

Ministr obrany Naftali Bennett ve čtvrtek reagoval na zprávy, že se Trumpova administrativa chystá zveřejnit svůj mírový plán na Blízkém východě.

„Prezident Trump, (Jared) Kushner i (velvyslanec David) Friedman jsou všichni skutečnými přáteli Izraele. Stát Izrael může čelit historické příležitosti spolu se značnými riziky. Strana Yamina zůstane ostražitá,“ řekl Bennett.

„Mělo by to být jasné: strana Yamina nedovolí převedení půdy na Araby nebo zřízení palestinského státu. Poté, co budou zveřejněny podrobnosti programu, ukážeme to přímo na nich.“

Šéf okresu Benjamin Yisrael Katz řekl: „Proti zřízení palestinského státu nebezpečného pro Izraelský stát budeme bojovat vší svou mocí. Vláda Spojených států je vůči Izraeli citlivá a uznává právo a povinnost uplatnit svrchovanost nad Judeou a Samařím. Očekáváme, že předseda vlády okamžitě rozhodne o uplatnění suverenity v celém osídlení.“

„Arabové by za žádných okolností neměli mít dovoleno, aby zde vytvořili stát, ať už částečný nebo nedemilitarizovaný. Osady, a ti kdo milují zem Izrael, s tím budou bojovat vší silou,“ řekl Gantz.

Před tím už několik vedoucích představitelů Judeje a Samaří uvedlo, že „jsou ohromeni, že Američané dali souhlas s uplatněním izraelské svrchovanosti v Jordánském údolí a nad izraelskými komunitami v Judeji a Samaří“.

„Nebudeme souhlasit se zřízením demilitarizovaného palestinského státu na zbytku tohoto území,“ dodali ovšem tito vysocí představitelé.

24.01.2020 05:46 Daniel Žingor247Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova