Praha Jeruzalém

Jordánský král Abdullah II. k Trumpově „Dohodě století“: Nebudeme souhlasit s návrhy, připsanými na náš účet.

Autor: Elad Benari, 27.1.2020 2:12

Jordánský král Abdullah II. v neděli poprvé veřejně promluvil o takzvané „Dohodě století“, která bude představena tento týden.

„Naše pozice je velmi dobře známá. Nebudeme souhlasit s návrhy, připsanými na náš účet,“ řekl podle Kan 11 News.

„Náš postoj k palestinské věci je jasný a slovo „ne“ je jasné všem,“ zdůraznil král.

Mezitím Trumpův mírový plán rovněž odmítla Palestinská samospráva (PA), přičemž hlavní vyjednavač PA Saeb Erekat v neděli vyhrožoval, že pokud by byl zveřejněn tento mírový plán, mohla by PA odstoupit od částí dohod z Osla.

Erekat pro AFP řekl, že si Organizace na osvobození Palestiny (OOP), pokud Trump zveřejní svůj plán, vyhrazuje právo „odstoupit od prozatímní dohody – konkrétních částí dohod z Osla.

Trumpova Iniciativa změní izraelskou „dočasnou okupaci (na palestinském území) na okupaci trvalou“, tvrdí Erekat.

V tu stejnou dobu, informovaly Kan News, že představitelé států Perského zálivu při soukromých rozhovorech se západními diplomaty uvádějí, že Trumpův mírový plán neodmítají, přestože nezahrnuje palestinský stát podél hranic před rokem 1967.

Vysoký představitel citovaný v těchto zprávách uvedl, že je čas slyšet nové nápady a ne věci přímo odmítat. Představitelé těchto arabských zemí, během uzavřených rozhovorů ohledně odmítnutí palestinských Arabů zahájit jednání, údajně vyjádřili svou frustraci.

Většina obyvatel Jordánska, které bylo v roce 1947 založeno na 77% území Britského mandátu Palestiny, jsou palestinští Arabové (asi 70%). Někteří z nich přesto navrhli, aby tato země fungovala jako palestinský stát.

Hášimovské království však tyto výzvy odmítlo. V roce 2014 král Abdullah sdělil jordánskému parlamentu, že „Jordánsko je Jordánsko a Palestina je Palestina a nic jiného. Jak v minulosti, tak i v budoucnosti“.

28.01.2020 05:45 Daniel Žingor212Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova