Praha Jeruzalém

Turecký prezident tvrdě zkritizoval Trumpův plán, nazval Jeruzalém „posvátným pro muslimy“ a odsoudil návrh nechat město pod izraelskou kontrolou.

Od: Arutz Sheva, AFP, 29.1.2020 14:40

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu označil plán pro Blízký východ zveřejněný Donaldem Trumpem za „naprosto nepřijatelný“.

„Jeruzalém je pro muslimy posvátný. Plán poskytnout Jeruzalém Izraeli je naprosto nepřijatelný. Tento plán ignoruje práva Palestinců a jeho cílem je legitimizovat okupaci Izraele,“ uvedl podle CNN Erdogan.

„Uvedený plán neposlouží míru ani nepřinese žádné řešení,“ dodal.

Trump v úterý zveřejnil dlouho očekávaný plán zaměřený na vyřešení izraelsko-arabského konfliktu s tím, že Jeruzalém zůstane „nerozděleným hlavním městem“ Izraele.

V rámci plánu by budoucí palestinská státnost byla založena na řadě přísných podmínek – včetně požadavku na „demilitarizaci budoucího státu“ a na odzbrojení Hamásu.

Vztahy mezi Tureckem a Izraelem jsou v současné době napjaté a Erdogan sám sebe vnímá jako hlavního obhájce palestinské věci.

Když Washington v roce 2017 uznal za hlavní město Izraele Jeruzalém a přesunul tam své velvyslanectví, turečtí představitelé Trumpovo rozhodnutí opakovaně kritizovali.

30.01.2020 05:54 Daniel Žingor181Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova