Praha Jeruzalém

Parlament OOP vyzval vedení PA, aby pokračovalo v boji proti Izraeli a zmařilo tak „Dohodu století“.

Autor: Dalit Halevi, 31.1.2020 5:34

Palestinská národní rada (PNC), která je „parlamentem“ Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), ve čtvrtek oznámila své absolutní odmítnutí toho, co nazývá „konspirací“ mezi USA a Izraelem.

Podle OOP porušuje takzvaná „Dohoda století“ amerického prezidenta Donalda Trumpa palestinská práva na sebeurčení, návrat do své vlasti a vytvoření nezávislého palestinského státu v rámci hranic ze 4. června 1967, jehož hlavním městem je východní Jeruzalém.

PNC na mimořádném zasedání v Jordánsku zveřejnila oficiální prohlášení, v němž uvádí, že k vyřešení palestinské otázky může dojít až po implementaci bezpečnostních rezolucí Valného shromáždění OSN.

Trumpův plán, podle PNC, nepřinese dohodu, protože je v rozporu s mezinárodním právem a rozhodnutími mezinárodních institucí o Jeruzalémě, uprchlících a osadách a nabízí geograficky roztříštěný palestinský stát bez hranic a svrchovanosti.

Účastníci zasedání vyzvali vedení Palestinské samosprávy, aby proti „okupaci“ eskalovali odpor ve všech jeho podobách a posílili vytrvalost Palestinců a jejich národní jednotu.

31.01.2020 06:22 Daniel Žingor192Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova