Praha Jeruzalém

Tuniský prezident kritizoval americký mírový plán: Palestina není nějaký sad, který by mohl být předmětem dohadování.

Autor: Elad Benari, 31.1.2020 6:21

Tuniský prezident Kais Saied ve čtvrtek kritizoval „dohodu století“, nový americký mírový plán pro Izrael a palestinské Araby, a nazval ho „nespravedlností století“, uvádí agentura Reuters.

„Je to nespravedlnost století … Palestina není nějaký sad, který by mohl být předmětem dohadování.,“ uvedl Saied v rozhovoru pro tuniskou státní televizi.

Podle Reuters Saied také kritizoval to, co popsal jako „kulturu porážky v arabském světě“.

Tunisko slouží ve dvouletém funkčním období v Radě bezpečnosti OSN. Předseda Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás bude v následujících dvou týdnech v Radě také hovořit o tomto plánu, který ihned odmítl a řekl, že bude zařazen do „popelnice historie“.

Mírový plán předpokládá vytvoření palestinského státu s částí východního Jeruzaléma jako jeho hlavního města. PA by dostala zemi v jižním Izraeli jako součást výměny za oblasti, nad kterými by Izrael v Judeji a Samaří vyhlásil suverenitu.

Saied v minulosti řekl, že každý, kdo normalizuje vztahy s Izraelem, s nímž Tunisko je, jak řekl, ve válečném stavu, by měl být souzen pro zradu.

Tunisko, stejně jako většina arabských zemí, nemá s Izraelem diplomatické vztahy.

V roce 2014 čelila tuniská ministryně cestovního ruchu kritice poslanců za cestu do Izraele, při které se v roce 2006 zúčastnila vzdělávacího programu OSN pro palestinsko arabskou mládež.

V roce 2017 Tunisko zakázalo film „Wonder Woman“, kde hraje izraelská herečka Gal Gadot, protože Gadotová na Facebooku obhajovala izraelskou protiteroristickou operaci Ochranné ostří.

A v roce 2018 tuniský zákonodárce během parlamentního zasedání roztrhl izraelskou vlajku, aby prosadil své požadavky na zákon kriminalizující vztahy s Izraelem.

02.02.2020 06:22 Daniel Žingor163Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News