Praha Jeruzalém

Bývalý americký vyslanec na Blízkém východě Abbáse, za odmítnutíTrumpova mírového plánu, který měl palestinským Arabům přinést lepší budoucnost, tvrdě zkritizoval.

Od: Arutz Sheva, 2.2.2020 3:29

Bývalý vyslanec pro Blízký východ USA Jason Greenblatt v noci na neděli kritizoval předsedu Palestinské samosprávy (PA) Mahmúda Abbáše, který v projevu na setkání Ligy arabských států v Káhiře mírový plán Trumpovy administrativy odmítl.

„President. Abbás promluvil k Lize arabských států / odsoudil plán, jehož cílem je vytvořit pro Palestince jasnou budoucnost, ale ani jednou nemluvil o tom největším problému Palestinců – Íránem financovaných teroristtech – Hamasu a Palestinském islámském džihádu, kteří Palestincům a Izraelcům způsobují ohromné utrpení. Teď je čas ukázat pravdu! “ Tweetoval Greenblatt.

Abbás ve svém sobotním projevu komentoval „dohodu století“ amerického prezidenta Donalda Trumpa a řekl: „Byl jsem překvapen Trumpovým oznámením mírové dohody. Američané mi volali a řekli mi, že mi Trump chce tu dohodu poslat, abych si ji mohl přečíst. Odmítl jsem. Pokusili se mě s ním několikrát dostat k telefonu. Odmítl jsem. “

„Podle tohoto plánu bude nerozdělený Jeruzalém hlavním městem Izraele a také mešita Al Aqsa bude podléhat rozdělení podle časového plánu k modlitbám. Pokud jde o Al Aqsa, oni napsali „Chrámovou horu“. Jeden den by se tam modlili oni (Židé) a další den zas my,“ dodal.

Abbás zdůraznil, že „tento plán přímo odmítá a nebude v historii zapsán jako ten, kdo prodal Jeruzalém.“

Greenblatt, který v září odstoupil ze svého postu, byl součástí týmu vedeného Jaredem Kushnerem, který připravoval celýmírový plán pro Blízký východ.

Minulý týden zkritizoval představitele PA, kteří celý mírový plán odmítli, aniž ho dokonce viděli.

„Jak typické, odmítnutí něčeho, co jste neviděli, neochotní jednat racionálně / profesionálně, nerealistické požadavky, které se nikdy nenaplní, nikdy nepřemýšlejí o vlastních Palestincích a zlepšení jejich životů. Jaká škoda, že jednají tak neprofesionálním způsobem. Palestinci si zaslouží něco mnohem lepšího!“ Tweetoval Greenblatt.

02.02.2020 06:55 Daniel Žingor201Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News