Praha Jeruzalém

V Gush Etzionu se konalo mimořádné setkání regionálních aktivistů k Dohodě století. Někteří z nich vyjádřili znepokojení nad existencí palestinského státu.

Od: Arutz Sheva, 2.2.2020 11:44

Minulý čtvrtek se v Kfar Etzionu konala mimořádná regionální konference k otázce Dohody století, kterou iniciovala kandidátka strany Yamina Sara Becková.

Byli zde přítomní přední aktivisté tohoto regionu i mimo něj, včetně některých klíčových představitelů této oblasti a prezentovali své obavy ohledně zamýšleného zřízení palestinského státu, jak plánoje tzv. Dohoda století.

Mezi účastníky byli plukovník v záloze Ron Shechner, bývalý hejtman okresu Yesha advokát Elyakim Ha’ezni a jeho syn Boaz, rabín Amichai Gordin z Yeshivat Har Etzion Noam Arnon, tiskový mluvčí židovské komunity v Hebronu Amitai Porat, sekretář Kibbutzu Hadati Menashe Levinger, advokát Simcha Rothman z Pnei Kedem, Meir Indor, předseda Almagoru Yaron Rosenthal, ředitel školy Kfar Etzion, Edna Elmakas z Har Gilo, Itzik Rosenberg, bývalý inženýr okresu Gush Etzion, Shivi a Tzuri Fromanovi z Tekoa.

Během diskuse byly vzneseny obavy ohledně perspektiv a nebezpečích plánu a jeho důsledcích z hlediska bezpečnosti, práva a urovnání.

Elyakim Ha’ezni proti plánu vystoupil: „Plán je jed obalený v cukru a Američané chtějí, abychom ho všichni spolkli. Nebezpečný palestinský stát – jehož zřízení je nevratné a má nevratné mezinárodní důsledky; izraelská suverenita, která se bude měnit podle toho, jakou budeme mít vládu. Netanjahu nesmí dovolit, aby tento plán, který sám inicioval, prošel.“

Amitai Porat a rabín Gordin vyjádřili obavy ohledně vytvoření palestinského státu a postavení izolovaných komunit. Řekli však, že plán by měl být využit co nejlépe k „prosazení uplatnění svrchovanosti, z níž by měli prospěch všichni obyvatelé, aniž by byla přijata myšlenka palestinského státu“.

Ron Shechner a Itzik Rosenberg vyjádřili své obavy z dopadů realizace plánu – včetně bezpečnostní hledisek, izolace komunit, zmrazení (výstavby) a dalších.

Rosenberg poznamenal: „Má-li být plán realizován, musíme využít příležitost k nezbytným a okamžitým opatřením, jako jsou plánované silnice čekající na schválení a rozpočet.“

Během diskuse představil Noam Arnon plánovanou mapu a ukázal, že na rozdíl od toho, co bylo o významu a důležitosti Hebronu řečeno ve Washingtonu, byl podle mapy Hebron plně předán OOP, což je krok, který jasně znamená konec jakékoli židovské přítomnosti zde. Tvrzení, že „Arabové s plánem stejně nesouhlasí“, nevylučuje vážný a katastrofální význam souhlasu izraelské vlády s takovýmto uspořádáním, řekl a vyzval k okamžitému oznámení neplatnosti tohoto prohlášení a všeho, co z něj vyplývá.

Na druhou stranu, Tzuri a Shivi Fromanovi tvrdili, že se palestinského státu nebojí. Ten podle nich již dnes do značné míry existuje, a jde o to, aby skutečná řešení našeho dalšího života v Judeji a Samaří skutečně vycházela z dialogu s Araby. Podle nich je plán příležitostí v tom, že předpokládá, že přítomnost židovských komunit v této oblasti je skutečností, stejně jako je skutečností přítomnost Arabů zde.

03.02.2020 05:21 Daniel Žingor190Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News