Praha Jeruzalém

Šest zemí zablokovalo rezoluci EU odsuzulící americký mírový plán, což vedlo šéfa zahraniční politiky EU k vydání vlastního prohlášení k izraelským plánnům v Judeji a Samaří.

Od: United with Israel a TPS, 4.2.2020

Podle zpráv v izraelských médiích vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell nepřesvědčil všech 27 evropských členů Rady pro zahraniční věci, aby vydali „společné usnesení“, které by odsoudilo nedávno zveřejněný mírový plán Bílého domu.

Borrellův záměr byl údajně zmařen Rakouskem, Itálií, Maďarskem a Českou republikou, a kromě nich ještě „nejméně dvěma dalšími nejmenovanými národy,“ napsaly Times of Israel. Tyto země reálně zablokovaly protizraelské usnesení, které vyžadovalo souhlas všech 27 členských států.

Podle The Times, které citovaly různé zprávy hebrejských médií: „Izraelské Ministerstvo zahraničí lobovalo u evropských vlád proti tomuto usnesení … argumentujíc, že ​​by to bylo jednostranné a povzbudilo by to Palestince, aby se vyhnuli přímým jednáním.“

Namísto usnesení jménem všech členských států vydal Borrell vlastní prohlášení, v němž potvrdil, že izraelský plán na rozšíření suverenity nad židovskými komunitami v Judeji a Samaří „nemůže projít bez zpochybnění“.

V reakci na Borrellovo prohlášení mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Lior Haiat komentoval: „Skutečnost, že se Josep Borell rozhodl použít vůči Izraeli takto výhružný slovník, krátce poté, co nastoupil do funkce a pouze několik hodin po jeho schůzkách v Íránu, je nešťastné, přinejmenším podivné.“

Haiat dodal: „Realizace takovéto politiky a chování je nejlepším způsobem, jak zajistit, aby byla role EU v jakémkoli procesu minimalizována.“

Borrell ve svém prohlášení v úterý uvedl, že se EU „plně zavázala k transatlantickému partnerství a oceňuje veškeré úsilí o nalezení mírového řešení izraelsko-palestinského konfliktu“.

„EU připomíná svůj závazek k dohodnutému dvoustátnímu řešení založenému na liniích z roku 1967, s rovnocennými pozemkovými vyrovnáními, jak se mohou dohodnout Stát Izrael a nezávislý, demokratický, suverénní a životaschopný stát Palestina, žijící bok po boku v míru, bezpečí a vzájemném uznání – jak je stanoveno v závěrech Rady z července 2014,“ prohlásil Borrell.

Americká Dohoda století se „se od těchto mezinárodně dohodnutých parametrů odchyluje,“ uvedl Borrell. To také odpovídá ruským námitkám v této záležitosti.

Borrell dodal, že je „zvláště znepokojen“ izraelskými prohlášeními k vyhlídkám na připojení Jordánského údolí a dalších částí Judeje a Samaří, přičemž zdůraznil, že neuznává suverenitu Izraele nad „územími obsazenými od roku 1967“.

Tvrdé Borrellovo prohlášení, kterým Trumpův mírový plán odmítl, je v rozporu s několika oznámeními evropských a arabských vůdců, kteří tuto iniciativu opatrně podpořili.

06.02.2020 06:09 Daniel Žingor1302Zdroj: United with Israel