Praha Jeruzalém

Berlín říká, že tento soud nemá pravomoc k projednávání případu válečných zločinů proti židovskému státu.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 16. února 2020

Německo podalo k Mezinárodnímu trestnímu tribunálu (ICC) před páteční lhůtou „amicus“, kde podpořilo postoj Jeruzaléma, že tribunál nemá pravomoc řešit žaloby za válečné zločity podané palestinskou stranou.

Berlín souhlasí s jedním z hlavních argumentů Izraele proti právu soudu rozhodnout ve věci: Neexistuje nic jako „stát Palestina“ a jelikož v Haagu mohou vznášet obvinění pouze státy, měl by být tento případ zastaven.

Kromě toho uvedlo, že „palestinského státu a stanovení územních hranic lze dosáhnout pouze přímým jednáním mezi Izraelci a Palestinci“.

Mluvčí Knessetu Yuli Edelstein, který se minulý týden v této záležitosti s německými vůdci setkal, vyjádřil své potěšení nad touto zprávou.

„Nejsilnější stát Evropské unie stojí tváří v tvář palestinskému podněcování a pokrytectví OSN za Izraelem,“ uvedl. „Izrael bude nadále bojovat za spravedlnost a nedovolí Abbásovi, aby pokračoval ve své celosvětové klamavé kampani.“

Podpora největší země v EU je součástí trendu, ve kterém se Německo v otázce palestinsko-izraelského problému přibližuje postoji Jeruzaléma, napsal v neděli v Israel Hayom Eldad Beck.

Před necelým rokem německý velvyslanec v OSN a bývalý zahraniční tajemník srovnal Izrael se Severní Koreou a tvrdil, že jsou židovské komunity v Judeji a Samaří nezákonné.

Od té doby německý parlament definoval hnutí BDS jako neodmyslitelně antisemitské a vyzval k odstranění veškerého vládního financování orgánů s ním spojených. Přijal nezávazné usnesení k zastavení rozlišování mezi „politickým“ a „vojenským“ křídlem íránského teroristického zástupce – Hizballáhu. Také vláda v poslední době vyjadřuje silnější kritiku íránských kroků k obohacení uranu nad rámec toho, co je povoleno v jaderné dohodě z roku 2015.

Beck připisuje pomalou změnu několika faktorům, včetně pevné proizraelské americké politiky, vlny islámských teroristických útoků, které v posledních několika letech zasáhly Německo i Evropu, a uznání, že Německo může těžit z partnerství s Izraelem v mnoha oborech.

Interní politická změna tady však zanechala svůj otisk, řekl. Vzestup krajně pravicové strany Alternativa pro Německo, která se, aby odstranila obavy, že je antisemitská, rozhodla pro podporu Izraele, donutil většinu ostatních stran, aby také projevily své činy, ne jen deklarace, že podporují židovský stát .

Hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního soudu, Fauda Bensouda, před několika měsíci v přípravném řízení požádala soud, aby rozhodl, zda má Palestina právní postavení státu, aby se v tomto případě mohla pohnout kupředu.

Pět dalších zemí – Rakousko, Česká republika, Maďarsko, Brazílie a podle Channel 12 také Uganda – rovněž požádalo o povolení podat právní argumenty proti jurisdikci soudu.

Pokud jim to bude umožněno, pak budou muset do 16. března předložit své argumenty ve prospěch Izraele.

17.02.2020 06:14 Daniel Žingor336Zdroj: World Israel News

Klíčová slova