Praha Jeruzalém

Izraelská armáda zřídí ve svém generálním štábu speciální pobočku zaměřenou na hrozby pocházející z Íránu, uvedla v úterý.

Od: Associated Press, 18. února 2020

IDF uvedla, že jako součást širší restrukturalizace generálního štábu jmenuje generála, který bude mít na starosti právě tuto část armády.

Prohlášení armády uvádí o novém velení pár podrobností s tím, že povaha práce nové pobočky „je právě definována“. Tento krok ovšem zdůrazňuje význam, který Izrael přisuzuje hrozbám pocházejícím z Íránu.

Írán má své síly v Sýrii, tedy na území severního souseda Izraele, a podporuje teroristické skupiny, které usilují o jeho zničení, včetně Hizballáhu, Hamasu a Palestinského islámského džihádu.

V Gaze Írán dodává Islámskému džihádu peníze, zbraně i výcvik a také podporuje Hamas, který pobřežní enklávu ovládá.

Podle důkazů předložených Izraelem se Írán v současné době pokouší vyvinout jadernou bombu, tan ovšem tato obvinění popírá.

Izrael v posledních letech opakovaně v Sýrii zasáhl cíle spojené s Íránem a varoval před jakoukoli stálou íránskou přítomností na jeho hranici. Izraelský boj proti Íránu však stále více vychází ze stínu a íránské a izraelské síly přecházejí do přímé konfrontace.

V listopadu izraelská armáda uvedla, že stíhací letouny zasáhly několik cílů patřících íránským elitním jednotkám Quds, včetně raket typu země-vzduch, skladů zbraní a vojenských základen.

Izrael také, v reakci na íránský raketový útok o den dříve, zasáhl řadu íránských vojenských cílů v Sýrii, včetně skladů munice, zpravodajských pozorovacích stanovišť a vojenského výcvikového tábora.

19.02.2020 05:50 Daniel Žingor151Zdroj: World Israel News

Klíčová slova