Praha Jeruzalém

Hášimovské království odsoudilo plán propojit železnicí centrální Jeruzalém se Západní zdí Starého města.

Od: Arutz Sheva, 18.2.2020 19:47

Jen den poté, co Národní rada pro plánování a výstavbu oznámila, že schválila plán ražení třímilového tunelu pro novou železniční trať, která povede ze stanice Yitzhak Navon k Západní zdi, Jordánsko tento plán odsoudilo a označilo ho za „do očí bijící porušení mezinárodního práva.“

Podle schválených plánů bude tunel postaven 80 stop pod zemí a povede ze stanice Yitzhak Navon poblíž Mezinárodního kongresového centra ke stanici pojmenované po americkém prezidentovi Donaldovi Trumpovi u Západní zdi.

Jordánské orgány oznámení izraelského Ministerstva dopravy odsoudily. Mluvčí ministerstva zahraničí Amman Daifallah Al Faiz naléhal na mezinárodní společenství, aby „převzalo odpovědnost a postavilo se proti nezákonným a nelegitimním krokům Izraele, které jsou do očí bijícím porušením mezinárodního práva“.

Jordánské království tvrdí, že je ono samo zodpovědné za dohled nad svatými místy islámu v Jeruzalémě a to včetně Chrámové hory.

Ministr dopravy Bezalel Smotrich označil plán za „historický“ a prohlásil, že jde o „velmi dobrou zprávu pro obyvatele Izraele a pro miliony turistů navštěvujících Jeruzalém… Také se nám daří propagovat sionistickou a židovskou věc.“

Plán výstavby podzemního tunelu spojujícího Mezinárodní kongresové centrum se Západní zdí byl poprvé představen ministrem Jisraelem Katzem v roce 2017.

19.02.2020 06:16 Daniel Žingor233Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova