Praha Jeruzalém

Hamas řekl, že „ještě dnes večer musí Izrael zrušit sankce a zmírnit podmínky,“ informovaly Kan v úterý večer.

Od: World Israel News, 26. února 2020

Teroristická organizace Hamas spravující pásmo Gazy, požaduje, aby Izrael okamžitě zrušil omezení, která zavedl, když Islámský džihád v neděli a v pondělí odpálil desítky raket na jižní Izrael, informovala izraelská rozhlasová stanice Kan.

Hamas tuto zprávu sdělil prostřednictvím mediátorů a řekl, že „ještě dnes večer musí Izrael zrušit sankce a zmírnit podmínky,“ informovaly Kan v úterý večer.

Kroky, které Izrael podnikl v reakci na poslední raketový útok z Gazy, zahrnovaly uzavření hraničních přechodů, což znamenalo zrušení povolení pro vstup asi 7 000 palestinských obchodníků a dělníků do židovského státu.

Izrael také pro obyvatele Gazy omezil rybolovnou oblast u pobřeží Středozemního moře.

Podle palestinských zdrojů citovaných ve zprávě, Izrael sice za uvolnění sankcí požaduje zastavení raketových útoků, to ovšem (podle nich) neznamená, že by vyžadoval i  zastavení vypouštění zápalných a výbušných balónků. Ty způsobily izraelským obyvatelům žijícím poblíž Gazy značné hospodářské škody a nutí je žít ve stresu.

Čelní představitelé obrany Izraele prý podporují vyjednávání k udržení klidu, ačkoli se nezdá, že by Hamas „prokazoval motivaci“ jednat tak, aby zajistil, že se Islámský džihád zdrží budoucích raketových útoků, uvádí Kan.

Poslední kolo raketových útoků začalo v neděli odpoledne, pár hodin poté, co Izrael zlikvidoval teroristu, který se u hraničního plotu Gazy pokusil umístit bombu.

Islámský džihád v pondělí oznámil jednostranné příměří s tím, že dokončil „odvetu“ za zabití svých tří členů, ale zavázal se reagovat na další izraelskou „agresi“.

IDF uvedla, že odvetou za raketové útoky zasáhla objekty teroristů.

27.02.2020 05:12 Daniel Žingor273Zdroj: World Israel News

Klíčová slova