Praha Jeruzalém

Vyslanec OSN Nickolay Mladenov odsoudil izraelské plány na novou výstavbu v Jeruzalémě a v oblasti E1.

Autor: Elad Benari, 27.2.2020 3:01

Zvláštní koordinátor OSN pro mírový proces na Blízkém východě, Nickolay Mladenov, ve středu odsoudil oznámení Izraele z minulého týdne o nové výstavbě v sousedství Givat Hamatos a Har Homa v Jeruzalémě.

Mladenov v prohlášení kritizoval také úterní oznámení o výstavbě v oblasti E1 poblíž Maaleh Adumim.

„Jsem velmi znepokojen nedávnými oznámeními Izraele o postupu výstavby sídel v Giv’at Hamatos a Har Homa, stejně jako znepokojujícími plány na výstavbu 3 500 bytových jednotek v kontroverzní oblasti E1 okupovaného Západního břehu,“ řekl.

„Podle mezinárodního práva jsou všechny osady nezákonné a zůstávají významnou překážkou míru. Pokud by měl být plán E1 realizován, narušilo by to spojení mezi severním a jižním západním břehem Jordánu, což by významně oslabilo šance na vytvoření životaschopného sousedního palestinského státu v rámci vyjednaného dvoustátního řešení,“ pokračoval Mladenov.

Vyslanec OSN na Izrael naléhal, aby se zdržel takových jednostranných akcí, které podporují nestabilitu a dále narušují vyhlídky na obnovení palestinsko-izraelských jednání na základě příslušných rezolucí OSN, mezinárodního práva a dvoustranných dohod.

Předseda vlády Benjamin Netanyahu minulý čtvrtek společně s primátorem Jeruzaléma Moshe Lionem oznámil povolení nové výstavby v Jeruzalémě. Schválená výstavba zahrnuje 3 000 bytových jednotek v Jeruzalémě Givat Hamatos a 2 200 bytových jednotek v městské čtvrti Har Homa.

Oznámení o E1 učinil Netanjahu v úterý. Obě oznámení byla odsouzena Palestinskou samosprávou, která tyto oblasti vnímá jako součást budoucího palestinského státu.

27.02.2020 05:48 Daniel Žingor195Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News