Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Izrael a Palestinci identifikovali společného nepřítele – koronavirus – a koordinují své úsilí, aby zabránili jeho šíření mezi oběma populacemi.

Od: Hamodia, 1. března 2020 17:37

„Jsme v kontaktu s (Palestinskou samosprávou), protože virus nemá hranice a neumí rozlišovat mezi etnickými skupinami, náboženstvími nebo národy,“ uvedl ministr financí Moshe Kahlon, který předsedal meziresortnímu výboru zřízenému k řešení ekonomického dopadu epidemie. „Virus se nezastaví na kontrolních stanovištích, a proto je pro nás důležitá koordinace s Palestinskou samosprávou,“ citovaly Jerusalem Post.

Kahlon uvedl, že hovořil se svým protějškem z PA Shukri Bisharou a koordinaci zajišťoval s koordinátorem Vládních aktivit Ministerstva obrany na územích teritorií (COGAT).

Celkové hodnocení je zatím takové, že s výjimkou některých odvětví, jako je letecký průmysl, nejsou vzniklé hospodářské škody rozsáhlé.

„Krize zatím nemá na makroekonomické úrovni významné důsledky,“ řekl Kahlon. „Na mikroekonomické úrovni jsme již svědky rány do konkrétních odvětví a je pravděpodobné, že se to rozšíří. Posuzujeme možná poškození průmyslu způsobená dlouhým nedostatkem surovin z destinací v Číně a na Dálném východě. Významné poškození již bylo zjištěno v letecké dopravě, a to včetně dopadu na izraelské letecké společnosti a celé odvětví cestovního ruchu.“

Stejně jako v USA a kdekoli jinde na světě i burza v Tel Avivu zaregistrovala úzkost vzniklou epidemií. Akcie v neděli opět klesly a referenčním index TA-35 během denního obchodování poklesl o 1,18%. Izraelská energetická společnost Delek Drilling utrpěla největší ztráty dne, a to na 8,16%.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace, Tedros Adhanom Ghebreyesus, minulý týden po závratných pádech na světových trzích ve výši 5 bilionů dolarů vyzval v neděli ke zdrženlivosti.

„Globální trhy … by se měly uklidnit a pokusit se vidět realitu,“ řekl Ghebreyesus pro CNBC na Mezinárodním humanitárním fóru v Rijádu. „Musíme se držet čísel a faktů a namísto paniky dělat správná rozhodnutí. Panika a strach jsou to nejhorší.“

02.03.2020 05:46 Daniel Žingor124Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova